2013 Dankbetuiging landmacht voor steun

Dubbele ceremonie met certificaten voor militairen en gebundelde petitie voor burgemeester
ASSEN – Aanschouwd door flink wat publiek trok vrij-dagmiddag een colonne van 175 manschappen vooraf-gegaan door de JWF Kapel van de kazerne langs de Vaart ZZ naar het Koop-mansplein. Daar wachtten vele burgers op de openbare dankbetuiging van de land-macht aan allen die zich hebben ingezet om de JWF Kazerne voor Assen te behouden.
Dit was gekoppeld aan de uitreiking van het certificaat dat die militairen na hun opleiding ontvangen en dat hen tot een volwaardig lid van de landmacht maakt.
Na een door de JWF Kapel begeleid defilé van de militairen volgde de zogeheten ‘barettenscène’.
Hierbij gooiden de tachtig nieuwe landmachtmilitairen de dagelijks gebruikte veldpet in de lucht en zettem ze hun baret op hun hoofd. Aansluitend werden de certificaten uitgereikt.
Deze officiële ceremonie gebeurde voor het eerst in het openbaar.
Sinds 1 november 1998 is het Schoolbataljon Noord gehuisvest in de JWF-kazerne. De school levert jaarlijks 800 militairen af, die veelal daarna in het noorden van Nederland worden geplaatst
Na deze plechtigheid was het aan Henk Hoff om namens de actievoerders de  gebundelde petitie met ruim acht duizend handtekeningen voor het behoud van de JWF Kazerne aan te bieden aan burgemeester Carry  Abbenhues.
In een enthousiaste toespraak haalde
hij een aantal emotionele anekdotes aan die gemaild waren na het bericht dat de kazerne zou gaan sluiten.
De burgemeester liet weten dat ze er trots was op dat er zoveel mensen getekend hadden maar ook dat zo velen naar het Koopmansplein waren gekomen om bij dit gebeuren aanwezig te zijn. Als ook CdK Jacques Tichelaar, commandant Steneker en wethouder Henk Matthijsse.
Verder ontvingen ook de aanwezige kamerleden Arie Slob (CU), Erik Ziengs (VVD), Agnes Wolberts (PvdA) en Agnes Mulder (CDA) de gebundelde petitie.

Bijdrage Ineke Heijting  14 dec 2013