30-9-2011 Legerbasis Spyker verrijst op TT-circuit

Legerbasis Spyker verrijst op TT-circuit  30-09-2011 |

Na 2 dagen rijden is het grote legerkonvooi vanmorgen vroeg aangekomen op het TT-circuit in Assen. De militairen zijn onmiddellijk begonnen met het opbouwen van kamp Spyker. Deze zogenoemde Forward Operating Base wordt de nieuwe uitvalsbasis voor oefening Falcon Autumn.

De bijna 400 voertuigen hebben alles meegenomen dat nodig is voor verdere operaties. Denk aan voorraden, legeringstenten, een onderhoudsteam, een veldhospitaal en een eetgelegenheid voor 1500 militairen. Vanuit Spyker breiden de militairen hun invloed uit. Hiervoor zijn vandaag de eerste sociale patrouilles gedaan om het vertrouwen van de bevolking te winnen en om aan informatie te komen. Is het gebied eenmaal onder controle, dan stoten de militairen verder door naar het noorden.

 

Veldkeukens
Luitenant Pierre La Grand zit bij de bevoorradingscompagnie en is verantwoordelijk voor de opbouw van de keuken: “Wij zetten nu alles op en gaan dan direct koken. We hebben hier 7 veldkeukens, waarvan 1 reserve en een mobiele satellietkeuken. Genoeg voor goede, gevarieerde maaltijden. De aantallen maken deze oefening al bijzonder, maar de locatie op het TT-circuit maakt het echt uniek. Ik rijd zelf motor en als je die motoren hier hoort scheuren, gaat het wel kriebelen.”

Een paar meter verderop langs het raceparcours zijn de militairen van de herstelcompagnie hun deel van het kamp aan het opbouwen. John Spithoven is compagniesergeant-majoor: “Wij doen het onderhoud aan alles wat meedraait. Er is ook specifieke capaciteit voor bijvoorbeeld het herstel van Fennek-verkenningsvoertuigen. We kunnen hier bijna alles repareren, we kunnen lassen en metaal bewerken. De beschadigde pontondelen van die aanvaring worden hier misschien ook gebracht.”

Apache’s
Terwijl op de grond kamp Spyker verrijst, zorgen Apache-gevechtshelikopters voor bescherming vanuit de lucht. Om de toestellen vliegend te kunnen houden, wordt op het kamp ook een forward arming and refueling point ingericht. Hier worden de Apache’s van brandstof en eventueel van munitie voorzien.

album 1  ineke