kunst en strijd op het plein

Pagina bekijken

Kunst en Strijd legt eer in met organisatie van unieke toneelmaraton

 

Komische eenakter over perikelen op een camping

zorgde voor  lachsalvo’s op Koopmansplein

ASSEN – Het moest er zaterdagmiddag van komen. Na een doorwaakte avond en nacht en een dag waarin de slaap als een sluipschutter op de loer lag, mochten acht leden van de toneelvereniging Kunst en Strijd  laten zien en horen wat zij van een in recordtempo ingestudeerde eenakter zouden kunnen maken.

Op het Koopmansplein stond een speciaal ingerichte truck met een echt toneel, waarop en waar voor alle attributen stonden, die nodig waren om het komische stuk ‘K®amperen’ uit te voeren.
Dat was 24 uur eerder door wethouder Hoogeveen uit vijf titels getrokken, waarna direct werd begonnen met de technische voorbereidingen en het instuderen van de tekst, die er binnen 24 uur in moest worden ‘geramd’. Het is allemaal uitstekend gelukt.

Om half vier sprak regisseur Aad Meester een kort openingswoord, waarin hij namens de jubilerende toneelvereniging Kunst en Strijd een kort overzicht gaf van het bijzondere initiatief van de honderdjarige toneelclub.

Tegenover een volkomen vreemd publiek in een omgeving die zich voor toneel eigenlijk niet leent, hebben Janny Wendela, Bas Post, Ferdinand Ormel, Anita Eggink, Ineke Bauma, Greetje van de Ploeg, Mark Jonkstra en Hans Markamp onder regie  van Aad Meester in goed een half uur tijd een prima artistieke prestatie neergezet. In een passende kampeer-enscenering brachten zij met verve en het tempo dat daarvoor nodig is, een kluchtig  stuk over perikelen op een camping. Het werd door het publiek getuige de vele lachsalvo’s  zeer gewaardeerd.

Dankzij een goede geluidsversterking waren de vaak komische dialogen goed te volgen en dit alleen al mag een verrichting van formaat heten.
Na de laatste claus beloonden de vele belangstellenden de tonelisten met een hartelijk applaus. Tot hen behoorde wethouder Maurice Hoogeveen die als ‘medeplichtige’ van vrijdag met extra interesse de uitvoering had gevolgd. Alle spelers maar ook allen die hand- en spandiensten hadden verleend werden na afloop niet alleen (door Aad Meester) hartelijk bedankt voor hun optreden, maar ontvingen daarbij ook nog een attentie in vloeibare vorm.

Voor de mensen van Kunst en Strijd was het daarna nog even gezellig nazitten en napraten over het succesvolle verloop van dit bijzondere initiatief, dat  in de tijd beslist herhaald kan worden. Kunst en Strijd heeft er veel eer mee ingelegd.

Bijdrage Ineke Heijting