Papieren Boot dobbert in de Vaart in Assen

2018Papieren Boot dobbert in de Vaart in Assen

Assen – Passanten keken maandagmiddag even vreemd op toen zij de Vaart in Assen passeerden. Dreef daar nou een bootje van papier? Nou, bijna. De ‘Papieren Boot’ is een kunstwerk van kunstenaar Aebele Trijsburg en fungeert als voorbode van een weekeinde ‘Kunst aan de Vaart’, op zaterdag 8 en zondag 9 september.
Ontdekkersgeest

De ‘Papieren Boot’ is, zoals Trijsburg het zelf omschrijft, de belichaming van zijn ontdekkers geest en een verwijzing naar de kinderlijke droom. Op het eerste gezicht lijkt het vooral een vrolijk bootje, maar de foto’s waarop de kunstenaar zelf figureert als kapitein laten de keerzijde van de kinderlijke droom zien.

Hier portretteert Aebele de mens als een verwachtingsvol en romantisch wezen, dat niet in staat is om zijn idealen met de wereld overeen te laten komen.
Aebele Trijsburg volgde zijn opleiding aan Academie Minerva. Zijn beelden roepen een wereld op van herkenning maar bij nadere beschouwing ook van onduidelijkheid en tegenstrijdigheden.

Brug

En er komt in het kader van ‘Kunst aan de Vaart’ binnenkort nog iets opmerkelijks naar de Vaart in Assen: een tijdelijke brug die beide zijden met elkaar verbindt. Deze brug komt op de plek te liggen waar tot een halve eeuw geleden ook een voetbrug heeft gelegen.
Het ontwerp van de brug, aanvankelijk gemaakt als luchtbrug voor een andere evenement, is van Lambert Kamps Studio voor beeldende kunst, design en concept ontwikkeling. Zijn projecten bevinden zich op het grensvlak van autonome kunst, design en architectuur. In 2017 is aan Lambert Kamps de European Design Award voor het project Touch of Time toegekend. Touch in Time werd gepresenteerd in Amsterdam tijdens het Light Festival.

Openingsconcert

‘Kunst aan de Vaart’ beleeft dit jaar haar twaalfde editie. In het tweede weekend van september stellen zo’n 40 bewoners en ondernemers aan beide zijden van de Vaart hun pand een weekend beschikbaar voor zo’n 60 veelbelovende en erkende kunstenaars. Het publiek kan tussen 11:00 en 17:00 uur gratis naar binnen. Het evenement wordt vrijdagavond 7 september om 20.00 uur geopend met een openingsconcert door het Jong Kamerorkest Noord aan de kop van de Vaart.

Voor meer informatie: https://kunstaandevaart.nl/