Centrum in de ban van hard-loopevenement 5-1-2014

1ASSEN – Het centrum van de stad was  vrijdagavond het toneel van een  bijzon-der hardloop evenement. De run vond namelijk plaats in het donker en had tot doel onder het motto ‘Samen een straatje om’ de RopaRun te steunen, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam.
Deelnemers leveren hiervoor in teamverband, een spor-tieve prestatie die  geld moet genereren  voor onder-zoek naar en behandeling van kanker. De Loop wordt daarom ook wel een avon tuur voor het leven genoemd.
Omdat het evenement in het donker plaatsvind, moest het parcours aangegeven worden door een kalkstreep. Om te voorkomen dat de hardlopers door het ontbreken van dranghekken of lint zouden verdwalen, stonden er overal langs het parcours goed verlichte vrijwilligers.
De deelnemers moesten zelf goed, grappig en in ieder geval veilig verlicht  meelopen’. Hardlopers weten als geen ander hoe belangrijk het is om zichtbaar te zijn  in het donker.
Daarom werden de mooiste en best verlichtte deelnemers extra in het zonnetje gezet. Zij ontvingen de ‘Lichtprijs van het jaar.
‘De wedstrijd stond open voor zowel jong als ouder.

De kinderen startten om  19:00 uur met het afleggen van 400 en 800 meter, aangevoerd door mevrouw Nellie van de Made van de organisatie, die op een vrolijk verlichte fiets reed. Helaas moest dat in de stromende regen gebeuren, maar daar trokken de lopertjes zich niets van aan.
Een half uur later begonnen 140 deelnemers van beiderlei kunne aan afstanden van 5 en 10 kilometer op een parcours van 2,5 km door de binnenstad.
De krijtstreep die de weg zou moeten wijzen was door de regen vrijwel helemaal verdwenen maar de loop verliep ondanks de regen uitstekend Het publiek keek hier en daar wat vreemd op als er deelnemers in soms ludieke kledij passeerden maar reageerde zeer positief.11

De gemeente, de Lopersgroep Marsdijk en het Van Leeuwensport waren verantwoordelijk voor het evenement dat als geslaagd kan worden gekenmerkt.

Bijdrage Ineke Heijting  5 jam 2014