2013 Kunstwerk Havenkade

Kunstwerk op de Havenkade symbool van grote ontwikkeling Havenkwartier

ASSEN – Woensdagmiddag is het kunstwerk ‘Slopen en Bouwen’ op de kade van het Havenkanaal op een opzich-tige plaats neergezet: bovenop een container. En staat het in de weg dan is het gemakkelijk verplaatsbaar.
Met zijn werk wil beeldend kunstenaar Lambert Kamps de transformatie verbeelden die het gebied de komende jaren onder-gaat, namelijk van bedrijventerrein naar een moderne woon- en werk-wijk. Voordat het zover is, kan de ruimte in het gebied voor tijdelijke initiatieven worden gebruikt.
Dat was vanmiddag al het geval want vanwege de officiële plaatsing was er gelijk al een gewaardeerd optreden van de jeugd-theatergroep Nizno.
De jongelui namen het kleine gezelschap mee naar de toekomst met een verhaal over een sprankelende ontwikkeling van het leven en werken in het nieuwe Havenkwartier.
Dit ging vooraf aan een korte toespraak van wethouder Henk Matthijsse die de FlorijnAs in zijn portefeuille heeft en beknopt de betekenis van het grote toekomstproject van Assen weergaf.
Samen met zijn collega Maurice Hoogeveen (Cultuur) en bijgestaan door kunstenaar Lambert Kamps drukte hij op een knop en spontaan begon boven de container een bewegende  verlichting te branden die aan moet tonen dat er in deze omgeving wat gaat gebeuren.

Het daglicht nam wat af van de glans die het werk beoogt uit te stralen, maar als de schemering en de duisternis intreedt zal het al van verre in alle glorie te zien zijn als een baken voor de toekomst.