Hertenkamp Assen

Ja het is weer zover de herten in de Asser Hertenkamp.

Ze zijn weer uitgerekend  Vandaag 23 juni 2019 Reed ik  langs het Hertenkamp.

En zo ineens zag ik het jong   misschien gisteren geboren  daar het al zo vlot achter ma aanrende.

Wij even omrijden naar de stille kant en ja hoor daar in een kuiltje in het gras lag no 2 probeerde op te staan maar viel weer om.

Even rusten en maar weer proberen ja hoor het lukte en het lukte zelfs om bij moeders te drinken.. klik op de foto voor een grotere

Damhert

Dit zijn de herten die je vaak in een hertenkamp ziet. In het wild leven ze vooral in de duinen tussen Noordwijk en IJmuiden. De schofthoogte kan tot 110 cm hoog zijn. Een damhert kan tot ongeveer 100 kilo wegen. Mannetjes wegen vaak meer dan vrouwtjes. Damherten kunnen verschillende kleuren hebben. Ze kunnen wit, bruin met witte stippels of zwart met donkerbruin zijn. De mannetjes hebben een gewei. Dit gewei heeft geen duidelijke takken.

Het damhert eet gras, kruiden, jonge bladeren, eikels, granen en wortelen. Ook houdt hij van vruchten zoals bessen en appels. Als er weinig eten te vinden is in de winter eet hij ook boomschors.

De mannetjes en de vrouwtjes leven in aparte groepen. Zo’n groep noem je een roedel. Tijdens de bronstijd (tweede helft van oktober tot begin november) zoeken de mannen hun eigen territorium. Daar brullen ze om de aandacht van vrouwtjes te trekken.