Route van Vervolging

Markering ‘Route van de Vervolging’ onthuld bij station Assen.

Assen – Bij het station van Assen werd vrijdagmiddag de markering ‘Route van de Vervolging’ onthuld.

Deze markering vertelt het verhaal van de mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd en gedeporteerd. Ook vanuit Assen werden tijdens de oorlog 500 joden gedeporteerd naar concentratiekampen, velen van hen keerden nooit meer terug.

Op het treintraject tussen kamp Westerbork en Leer, de ‘route van de vervolging’ in de periode 1942-1944, zijn eerder al markeringen geplaatst op de stations Hoogezand-Sappemeer, Zuidbroek, Winschoten, Bad Nieuweschans, Bunde, Weener en Leer.

Op deze manier wordt de geschiedenis van dit traject zichtbaar voor de reizigers die nu op diezelfde stations dagelijks in de trein stappen. Elke markering laat portretfoto’s zien van de slachtoffers van de vervolging.

Het betreft vooral mensen die in plaatsen langs het tracé zijn geboren of van hieruit werden gedeporteerd. De markeringen herinneren ook aan de briefkaarten die door gedeporteerden uit de trein zijn geworpen, in de hoop dat omstanders deze laatste levenstekens op de post zouden doen.

Bij het station in Assen spraken directeur Gerdien Verschoor van Herinneringscentrum Kamp  Wethouder Harmke Vlieg  en Niek van Oord