2007 Amherst

Na 62 jaar weer een grootse begroeting van ‘bevrijders’ in authentiek nog rijdend oorlogsmaterieel

ASSEN
– Een colonne van zo’n tweehonderd gemotoriseerde leger-voertuigen reed vrijdagmiddag door de Asser binnenstad op weg naar het door een grote massa mensen omzoomd Koopmansplein. Dat was het verzamelpunt van het historische materieel dat zo’n groot aandeel had in de zegetocht van de bevrijders door bezet Europa.


Door het mooie weer, nostalgie en nieuwsgierigheid stonden veel mensen langs de kant te kijken, zodat de intocht van 62 jaar geleden weer ging leven.Tanks in ver-schillende maten, drie- en zes tons vrachtwagens, ambulances, militaire politievoertuigen, motoren (met en zonder zijspan) en veel jeeps reden ronkend en stinkend door de binnenstad. De meeste voertuigen waren ook nog bemenst met authentiek geklede dames en heren.

Boterbloemen op de wagens zullen wellicht ook een relatie hebben met de echte invasie, die voor Assen in april 1945 plaatsvond.


De deelnemers aan de indruk wekkende opmars zijn lid van de verzamelaars club Keep Them Rolling. De liefde voor het materieel was duidelijk te zien aan de details: wapens, scheppen en houwelen, vlaggen, blikken, oude op-schriften, pukkels, touwen en dekzeilen, brancards, radio’s en antennes. Alles was er.

Operatie Amherst mei 2007 startte in Eelde;

vandaar ging het naar het oefenterrein Baggelhuizen,

daarna was er een herdenkingsceremonie bij het Monument voor de gevallen Franse Para’s aan de Hoofdvaartseweg.

Vervolgens trok de lange stoet naar en door het centrum en kon met veel vindingrijkheid de doorgang door de Poort van Kleef de Weiersstraat bereiken.

Het was een indrukwekkend geheel dat terecht zoveel mensen in de stad op de been bracht. 

 

  Bij Baggelhuizerplas – herdenking bij  Franse Monument- rondrit door assen