Bevrijdingsfoto uit april ’45

Gewaardeerd initiatief Drents Archief  Bevrijdingsfoto uit april ’45 op zelfde plaats op de Brink perfect gereconstrueerd

ASSEN – Op het initiatief van het Drents Archief vond  zondag een bijzondere gebeurtenis plaats. Een opgedoken foto uit het Bevrijdings-archief van Assen leidde tot tot het in scène zetten ervan  in de buurt van de plaats waar hij 67 jaar geleden werd gemaakt.

De acteurs van de toneelvereniging De Zeijer Komedie Karin Kleiker, Remco Kikkert, Jessica Brouwer, Saskia Wennink, Martijn Oosterheert,Ronald Brouwer, Leonie Schuiten, Mark de Boer, Franciska de Boer, Diana  Smit, Lina Soerel, Joke de Boer en Jan Bos

(in deze volgorde op de foto  verschenen in de kledij van 1945 op de Brink in de buurt van de plek waar verpleegsters en Canadese bevrijders arm in arm een vreugdedansje maakten.
Het zag er allemaal authentiek uit. De kostuums waren verzorgd door de voormalige kostuum-centrale, die nu onder het gezag valt van Promens-Care. 

Daar hebben Albert Kool en Louis Scheffer nog steeds de artistieke leiding.
Verpleegster mevrouw Jantje de Jonge-Luiting, nu 91 jaar en mevrouw Alie Nieboer, de oud-secretaresse van de bij de oudere Assenaren nog bekende dokter Mook De beide dames, die als speciale gasten waren begroet,  kregen van de Drents Archief de in een mooie lijst gestoken de oude foto en een boeket bloemen uit handen van Karlijn Donders van het Drens Archief.

Bijdrage Ineke Heijting