Eerbetoon aan ‘zevende bemanningslid’ Lancaster tijdens herdenking

Anreep – Bij het monument aan het Propellerpad in Anreep, nabij het ‘Gat van Dries’,  de herdenking van de Lancaster, die daar op 20 oktober 1943 neerstortte.

De bijeenkomst had een speciaal karakter. De Lancaster JB154 van het 83e Pathfinder Squadron telde zeven bemanningsleden, die allen om het leven kwamen. Van zes bemanningsleden waren gegevens en foto’s bekend, nu heeft – na een zoektocht van 17 jaar door ook het Asser Comité Vrienden van het Lancastermonument – ook het zevende bemanningslid een gezicht: Frank Ernshaw.

De Royal Air Force kon aanvankelijk niet meer informatie geven dan de naam en woonplaats. Het Asser Comité Vrienden van het Lancastermonument liet vele oproepen plaatsen in de bladen in en rond Londen. Dit leverde niets op. Begin 2016 kwam via The National Archives in Londen eindelijk meer informatie beschikbaar over Frank Earnshaw, inclusief foto’s.

Nadat Wil Arents donderdag namens het comité een uiteenzetting had geschetst over deze lange zoektocht, werd de plaquette door burgemeester Marco Out en Bé Joling van het comité onthuld.   Out sprak zijn waardering uit over de inzet van het comité en het belang van het in stand houden van de herinneringen.

Daarna werden het Engelse en Nederlandse volkslied gespeeld en werden de bloemen en kransen gelegd.

1-dsc00202

Na afloop vertrok het gezelschap naar de Zuiderbegraafplaats, waar een roos werd gelegd bij de graven  bloemen  bij  het graf van Frank Ernshaw op elke grafsteen brandde men een kaars.

klik hier voor foto’s