Elke dag Holland

 

Djodjie C.A.Rinsampessy

Een persoonlijke reis met herkenbare elementen van alledag

Samenvatting

Manis é is Maleis voor hoe liefelijk en mooi de momenten kunnen zijn. In Rinsampessy’s gedichten blijft zijn binding met Indonesië, waaronder de Molukken en West-Timor, zichtbaar. Het alledaagse leven in Nederland daagt hem steeds uit om meer persoonlijke thema’s onder de loep te nemen.
‘Ik ben’, zegt hij verder, ‘naast Moluks (vader), Timorees (moeder) ook Javaans (overgrootmoeder). Uit DNA-onderzoek bleek zelfs dat ik nog een beetje Fins ben. Dat is toch leuk om te weten. Bovenal wil ik vooral mijzelf zijn. ‘Grenzen worden daardoor verlegd en nieuwe inzichten ontstaan’.

Eerder verschenen van Rinsampessy de dichtbundels ‘Begitu Sadja/Zomaar’ (1996) en ‘Zonder Spelregels/Dengan tidak Peraturan’ (2005/2014). Daarnaast heeft hij meerdere publicaties op zijn naam staan.

Genre: Gedichten

Illustraties: ja

Omvang: A5

ISBN: 978-94-640-3027-3

Aantal pagina’s: 118

Prijs: € 18,50

incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België

Over de auteur

‘Orang Belanda, Hollander’. Zo noemde familie uit de Molukken, Timor en Java (Indonesië) hem. ‘Elke dag Holland, Manis é!’ is de derde dichtbundel van Djodjie C.A. Rinsampessy. Hij is in 1960 geboren in het voormalig concentratiekamp Westerbork (Drenthe, Nederland). Het kamp dat vooral onder Molukkers bekend staat als ‘barakkenkamp Schattenberg (1951)’. Hij was vijf jaar toen zijn ouders, met andere Molukse gezinnen, uit het kamp vertrokken naar de nieuwgebouwde Molukse wijk in Assen. Leefde hij eerder tussen enkel Molukse buren, nu woont hij bijna veertig jaar buiten de Molukse wijk.

Rinsampessy karakteriseert zijn gedichten als ‘Roots Poetry’.

Poëzie waarin hij zijn etnische en culturele wortels onderzoekt en tegelijk het daardoor verworven zelfbewustzijn uitdraagt in taal.

Elke dag Holland, Manis é! is ingedeeld in drie thema’s: Elke dag, Holland en Manis é!

 

Een van de gedichten:

DE VERHUIZING

Zij waren er al
vroeg om me te
troosten

De toekomst
anders dan de eerste keer
achter ons gelaten

Rijkdom door
meerdere slaapkamers
dikkere muren, hogere daken

Aan de overkant
waren ze anders
anders dan de eerste keer

De ontmoeting
door kortere gangen
moeder kon ik vaker horen

Ik kon niet om haar heen
niet meer terug
mijn reis was begonnen

Anders dan de eerste keer
nu achter me gelaten