Djodjie C.A.Rinsampessy

Gedichten – Dichters -Beelden

Pieter de zwaagMeningen over komst stadsdichter verdeeld Dichterspodium in Assen gewenst

Open dichtersmiddag met mooie radio en nieuwe gedichten in intieme en sfeervolle ambiance

ASSEN – De meningen over de komst van een stadsdichter zijn verdeeld. Zoveel is duidelijk na de zaterdagmiddag gehouden open dichtersmiddag in Eetcafé Tastoe aan de Markt. De meeste twijfel betreft de aanwezigheid van voldoende kwaliteit in Assen en de artistieke vrijheid die een dichter in zo’n positie krijgt. Cultuurwethouder Ruud Wierse ma zei het initiatief op zichzelf te ondersteunen.”Wanneer zoiets vanuit de samenleving zelf ontstaat dan verdient dat wat mij betreft onder-steuning. Ik wacht dus met belang-stelling af wat er uiteindelijk uitkomt”.

Ondanks de verdeeldheid over de stadsdichter waren de aanwezigen vrijwel unaniem in hun wens om in Assen een podium te hebben waar dichters elkaar en hun publiek kunnen ontmoeten en naar elkaars werk kunnen luisteren. Het schrijver- en dichterschap blijkt vooralsnog een erg individuele bezigheid. De open dichtersmiddag werd in een drie uur durend programma rechtstreeks uitgezonden door Radio Assen FM. De organisatie was in handen van de werkgroep ‘Een stadsdichter voor Assen’, die d aarvoor de samenwerking met de lokale omroep had gezocht. Gedurende de uitzending ontving presentator Jurjen Sietsema schrijvers, dichters, de wethouder van cultuur, 11raadsleden en anderen. Hoewel het belangrijkste doel van de middag was de belangstelling voor een stadsdichter te peilen, leverden de gesprekken die voor de microfoon gehouden werden soms verrassende radio op.

Zo vertelde schrijfster Janine Hoekstein in alle openheid over de fundamenten van haar schrijverschap, haar twijfels, haar zekerheden en haar onzekerheden. Het was een gesprek dat belangrijke achtergronden bij haar succesvolle boeken opleverde.

Dichteres Nicolette Leenstra was eveneens open over haar dichterschap en de hoge eisen die zij aan zichzelf en haar werk stelt. Zij las voor uit eigen werk waarbij met name opviel hoe krachtig zij gevoelens, sferen en beelden oproept met een minimum aan woorden en uitdrukkingen.

Lokale omroep toont  zich prima medium voor Assen

111Er waren zaterdagmiddag veel gedichten te beluisteren. Van de initiatiefnemer voor het stadsdichterschap Geert Loman, van andere gasten (zoals dichter Djodjie C.A. Rinsampessy) maar ook van een aantal dichters die uit zichzelf gedichten kwamen voorlezen. Zo was er de jonge Asser dichter Pieter van der Zwaag die gedichten met een mild ironische ondertoon voorlas en verscheen Egbert Hovekamp op de zeepkist. Hij had speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven, dat wij hieronder publiceren.

Later op de middag nam Adrie Krijgsman (DeFKa) plaats achter de microfoon om de toehoorders te verrassen met scherpe, stevige en gedurfde poëzie.

Een ad hoc geformeerd forum, waar onder andere kunstenaar Frans Jansen, radiomaakster Elga Neuvel en raadslid Luc Rengers zitting in hadden, zette de standpunten nog eens naast en tegenover elka ar en sloot daarmee een geslaagde middag af. Geslaagd in een aantal opzichten, omdat er stof voor verdere discussie ontstond, de wens voor een dichterspodium groter bleek dan gedacht, en de lokale omroep zich zaterdagmiddag op overtuigende wijze een prima medium voor Assen toonde.

De sfeer van de middag werd niet in de laatste plaats bepaald door het aanwezige publiek en de omgeving. Eetcafé Tastoe bleek namelijk uit het juiste hout gesneden om evenementen als dit te kunnen herbergen. Het was intiem en sfeervol. De discussie over de stadsdichter wordt in de komende tijd voortgezet met hopelijk meer van dit soort gelegenheden en meer jongeren. Want ook onder hen loopt dichterstalent rond.1111

 

Bij de foto’s :

1. Dichter Pieter van der Zwaag draagt eigen werk voor.

2. Presentator Jurjen Sietsema in gesprek met schrijfster     Janine Hoekstein

3. Dichter en stimulator van jong dichttalent     Djodjie C.A. Rinsampessy

4. Applaus van het in Tastoe aanwezige publiek

 

Dichter Egbert Hovenkamp, die onder andere in het Drentse poëzietijdschrift ROET publiceert,

schreef onderstaand gedicht dat hij zaterdagmiddag voor het eerst voordroeg tijdens de open dichtersmiddag.

Stad
in de schaduw van het groen

waar de stadskunstenaar

verdwaald is in de tijd

en een theater doolt

in blessuretijd,

ze zoeken een dichter

om woorden te weven

rond glazen gebeurtenissen

 

Een woordenbrij

woordenrei

geen daden maar woorden –

woorden zijn daden;

 

helder en duidelijk en instant

vaag, uitnodigend taalgebaar

Schuilt er poëzie achter open deuren

gebarsten glazen

motorische geuren

moet de dichter azen

op wat de straat vertelt ?

Of wat de bomen, parken en vijvers

meer en meer verzwijgen ?

 

Hier doe ik het zwijgen toe;

woorden spreken voor zichzelf