Bevrijdingsfestival 2013

 Uitstekend weer begunstigt massaal bezocht en zonder problemen verlopen gezellig Bevrijdings FestivalDSC09306
ASSEn – Het weer was het Bevrijdings Festival goed gezind. De zon scheen vriendelijk en het was de hele dag en avond droog.  Beter had men het zich dus niet kunnen wensen. En volk was er genoeg, minstens zoveel als vorig jaar. Conclusie: een geslaagd bevrijdingsfeest. Maar wel een feest met wat punten die volgend jaar voor verbetering (verplicht) in aanmerking komen.
Toen om twaalf uur de toegangshekken open gingen stroomde het publiek toe en toen een kwartier later de met een helikopter aangevoerde Miss Montreal op het hoofdpodium de eerste muzikale bijdrage had aangedragen, zat de stemming er al goed in. Toen moest het eigenlijk allemaal officieel nog beginnen. Omdat het Festival een provinciale gebeurtenis is die zich in alle provinciale hoofd-steden afspeelt, stond gedeputeerde Henk Boer op het podium om daar de groep van ruim twintig lopers te ontvangen. Die hadden in estafetteformatie een brandende fakkel uit Wageningen gehaald, om het bevrijdingsvuur op het eilandje in de Baggelhuizerplas te ontsteken. Toen dat achter de rug was kon het ruim van muzikale attracties voorziene programma worden afgewerkt en dat geschiedde naar veler genoegen.
Ook voor de jonge jeugd wss gezorgd. Daar waren op het strand speelhoeken gereserveerd, waar zij zich met allerlei spelletjes en aangevoerde attracties  konden vermaken. Gratis. Zoals iedereen. En dat klinkt sympathiek, maar daar zat helaas wel een addertje onder het gras. Want wie tijdens de lange aanwezigheid aan een kleine dan wel grotere boodschap toe was, moest daar een dagkaart tegen de prijs van twee euro vijftig voor neertellen.
Dat kostte het gemiddelde gezin van vier personen dus direct al een tientje en dat maakte veel inbreuk op het bij het volk zo populaire begrip gratis. Het wordt ook gedevalueerd door  het verbod om binnen de omheining eigen fourage mee te nemen. Deze zelfvoorziening zou de omzet aan dranken en vaste etenswaren drukken en daarmee de pachters van de consumptie tentjes te zeer concurrentie aan doen.DSC07940
Vorig jaar is daar veel kritiek op geweest en dat heeft er vermoedelijk toe geleid, dat de controle op tassen soepeler was, al moest ook nu nog wel het een en ander in containers worden achtergelaten.
Bij de vorig jaar eveneens veel gekritiseerde fouillering waren de grenzen ook verlaagd. Alleen bij iemand die vanwege zijn uiterlijk en uitmonstering minder conventioneel overkwam werd een grotere strengheid toegepast en dat wilde nog wel eens tot ergernis leiden.
Veel mensen dus op de been, al dekt deze uitdrukking de lading niet helemaal. Het ruime strand en het ontluikende lentegras nodigden namelijk hartstochtelijk uit tot neervlijen, waar in ruime mate gehoor aan werd gegeven.

En dat maakte het Bevrijdingsfestival 2013 tot een aangename bedoening, die geslaagd mag worden genoemd.

 

voor meer foto’s klik hier