Bevrijdingsfestival 2014

Groot aantal prominenten aanwezig. Premier Rutte: “Het was magistraal” Assen en Drenthe lieten zich van hun beste kant zien bij organisatie van Bevrijdings-Festival

ASSEN – Zowel in Assen als in de andere Drentse gemeenten is het vrijheidsfeest uitbundig en zonder ongeregeldheden gevierd. Voor Assen was het een bijzonder feest, omdt hier de officiële opening van het Nationale Bevrijdingsfestival plaatsvond, met een hoofdrol voor premier Mark Rutte die om een uur de vrijheidsvlam zou ontsteken.

Drenthe staat in de schijnwerpers en laat zich als provincie van de beste kant zien, was de reactie van de Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar.  Samen met burgemeester Carry Abbenhues ontving hij in De Nieuwe Kolk een groot aantal prominenten uit de politiek en het bedrijfsleven. Behalve de premier waren onder anderen oud-premier Ruud Lubbers, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de Commissarissen van de Koning uit zes provincies aanwezig.  Ook waren de ambassadeurs van de V.S,  Israel, Rusland, Japan, Engeland, Duitsland, België, Australië, Ierland en Polen naar Assen gekomen.  De traditionele 5 mei-lezing werd gehouden door mrs. Mary Robinson, voormalig president van Ierland en Hoge Commissaris voor de Mensenrechten. Kern van haar betoog was dat ‘Vrijheid  verantwoordelijkheid met zich meebrengt en dat  Vrijheid nooit vanzelfsprekend is’.

Kinderlezing over eigen ervaring in oorlog   Voor de eerste keer was er ook een kinderlezing die door de twaalfjarige Hammoude Al-Cheikh van de osb De Driemaster werd gehouden.  Hij vertelde uit eigen ervaring hoe hij als kind in Libanon oorlog en bombardementen van nabij had meegemaakt.  Het theaterprogramma werd cultureel en muzikaal omlijst door onder meer een optreden van zangeres Ellen ten Damme en het Noord Nederlands Orkest.  Een compleet leger van mediavertegenwoordigers was in Assen actief om verslag te doen van de vele activiteiten die hier plaatsvonden.  De twaalf Drentse gemeenten verzorgden in het centrum een presentatie rondom het thema ‘Vrijheid’.

Om een uur ontstak premier Rutte het nationale bevrijdingsvuur op het festivalterrein aan de Baggelhuizerplas, dat bijstand genoot van het prachtige weer dat het druk bezochte feest extra kleur gaf.  Er was opvallend veel persoonlijk contact tussen de premier en het publiek. Hij was zeer enthousiast over het Drentse feest en noemde het zelfs magistraal.  CdK Tichelaar sprak zich in dezelfde geest uit.  Dat was een groot compliment aan het adres van de organisatie en de vele vrijwilligers die het feest mogelijk maakten.

Ontmoeting in de nieuwe kolk klik hier voor meer foto’s

Bevrijdingsfestival op baggelhuizerplas voor foto’s klik hier