Goud en Eeuw

Mensen van Drents Museum klaar voor opening expositie van China door Koningin
ASSEN – In de Statenzaal werd met koningin Beatrix in aan-tocht, die de tweede grote China-expositie gaat openen, een laatste schouw gegeven van de stand van zaken op de dag voor de opening van het Drents Museum.
Ingeleid door hoofd Communicatie Ellen ter Hofstede gaf directeur Michel van Maarseveen een overzicht van de stand van zaken, die geen reden tot ongerustheid gaf.
Gedeputeerde Tanja Klip, de provinciale Bouwvrouwe van het grote (Ver)Nieuwbouw project vertelde nog wat over de bijzondere ontdekking van restanten van de oude dertiende-eeuwse waterput en architect Erick van Egeraat lichtte nog eens het samengaan van de bestaande bouw en de totaal afwijkende nieuwbouw toe. Met gebruik van powerpoint-beelden kon hij een goede indruk geven van wat hij precies bedoelde.
Conservator Benoit Mater er gaf een uitgebreid exposé over de nieuwe expositie die 150 verschillende voorwer-pen toont uit het leven van de elite in de hoofdsta d van de Tang-dynastie.
Deze dynastie (618-907 na Chr.) wordt gezien als het hoogtepunt in de Chinese beschaving. Dankzij de levendige handel op de Zijde-route ontstond er in China een open samenleving met een grote rijkdom, buitengewone tolerantie en een groot zelfbewust-zijn.
Deze periode staat bekend als dé Gouden Eeuw van China.
Het Drents Museum voelt zich gelukkig na het beroemde  Terracotta Leger uit X’ian, deze bijzondere schatten uit de Chinese cultuur als eerste in Nederland te kunnen laten zien.

Bijdrage Ineke Heijting