Scheidende burgemeester

heeft          drukke dagen voor de boeg     Twee dagen van cultureel     afscheid na ruim zestien     jaar ‘Eerste Vrouweschap’

ASSEN – Burgemeester Dineke van As staat de komende dagen heel wat te wachten. Zij zal aan de weet komen dat zij in de zestien jaar en zes maanden van haar ‘eerste vrouweschap’ genoeg waardering heeft opgebouwd om haa r daar voor uitgebreid dank te zeggen.

Dat begint donderdagmiddag in het stadhuis met een ontvangst, muziek uit partnerstad Poznan, een aantal toespraken en de gelegenheid afscheid van haar te nemen.

Als dat achter de rug is heeft zij net de tijd zich op te maken voor de vergadering van de raad, waar officieel afscheid van haar in haar functie van burgemeester wordt genomen.

Zaterdag 12 mei staat van elf uur af in het teken van de cultuur met activiteiten die in gezamenlijkheid zijn georganiseerd door De Kolk, het ICO, stichting De Hofstede, stichting A-Jazz en het Drents Museum.

Het programma begint al om elf uur met een bijeen-komst in de Stationsstraat, waar de expositie ‘Assen Omarmt’ wordt geopend. Kunstenaar Adri de Fluiter kleedt de Stationsstraat aan met kleurige monumentale bomen en geeft zelf een toelichting op zijn werk.

Daarna trekt de scheidende stadsvrouwe naar het Drents Museum waar om twaalf uur directeur Michel van Maarseveen de  expositie ‘De keus van de burgemeester’  opent.

Na een snelle lunch in het restaurant van het museum wordt de afstand naar de Gouverneurstuin overbrugd. Daar zal zij haar laatste officiële daad verrichten, namelijk de opening van de jaarlijkse expositie die dit jaar de titel ‘De Ode’ draagt.

Stadsdichter Erik Harteveld zorgt voor een voordracht uit eigen keuken en de regimentsfanfare van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zorgt voor een welluidende muzikale inbreng.

Ondertussen is er ook op de Markt het een en ander te doen. Van elf tot zestien uur wordt daar een Amateur Festival afgewerkt.

Een actueel gebeuren vindt om half drie plaats op de parkeerplaats voor De Kolk. Als ode aan de werkzaamheden die langs en in de Vaart gaande zijn of nog komen  wordt daar een  ‘Pas de deux’ door graafmachines uitgevoerd.