Drents museum 2005

Kunst en Cultuurweek afgesloten  met dag van de volkscultuur Wat te schraal aanbod en hoge toegangsprijs vormen rafelrandje aan middag met mooie optredens


ASSEN – Met een optreden van het Thriantakoor werd zondagmiddag in het Drents Museum de Kunst en Cultuurweek afgesloten. Het thema van de laatste dag was, evenals dat van zaterdag, de ‘Dag van de Volkscultuur’. Daarvoor waren naast het Thriantakoor de Molukse muziekgroep Loawane, ’t Aol Volk, kindercircus Bombari en een jonge-rentheatergroep uitgenodigd. Publiek was er voldoende. Zowel voor de optredens als voor al h et andere moois dat er in het museum te zien valt.
De jongerentheatergroep van het ICO, FreezeStyle vergastte het publiek in de stijlkamers van het museum op geïmprovi-seerd toneel. “Kort maar hevig” was één van de verbaasde reacties uit het publiek toen het stukje afgelopen was.”Veel actie maar ook veel geluid. Wel leuk. trouwens”. Unaniem lovende woor-den uit het publiek waren er te horen na het optreden van Loawane, (foto rechts)  een Molukse muziekgroep die in traditi-onele kledij het publiek in de Statenzaal in vervoering bracht met haar muziek. In Café Krul zitten de leden van ’t Aol Volk uit Emmen te wachten op hun optreden onder de klanken van smartlappenzanger Klaas Kloosterhuis di e zonder versterking en begeleiding zingt en daardoor bijna niet te horen is.
In traditionele Drentse kledij van rond de wisseling van de negentiende naar de twintigste eeuw trekken de leden van ’t Aol Volk veel bekijks. Het gezelschap  bestaat uit een kostuum-, toneel-, muziek- en een kindergroep met daarnaast nog een folkloristische dansgroep.
De goedgemutste leden van de kostuumgroep en de dansgroep maken zondagmiddag hun opwachting in de Statenzaal met een aantal voorbeelden van de Drentse volkscultuur.
Voor 18 euro is het aanbod toch wat mager”
“Jammer dat het thema niet wat meer uitgebuit is”, verzucht Herman Wichers (43) uit Assen. Hij is met vrouw en dochters (11 en 14 jaar) naar het museum getogen om de uitingen van de volkscultuur nader te bekijken en te beluisteren.
“Ik lees dat er kinderspelletjes zijn, maar er staat niemand bij het speeltuig. En volkscultuur is volgens mij nog wel wat meer dan alleen muziek en kinderspelletjes”.
Anne Wichers (14) vond vooral de jongerentheatergroep wel ‘geinig’ maar had van de middag “wel wat meer verwacht”. Haar vader voegt daar nog iets aan toe:

“Je betaalt wel achttien euro om met z’n vieren naar binnen te mogen. Dan vind ik het aanbod toch wat mager”.
Hij krijgt bijval van Gré Been (55) uit Roden. Zij is met een vriendin naar het museum gekomen om een middagje museum met een vleugje volkscultuur op te snuiven. “Ik vind de optredens geweldig. Vooral die Molukse groep vond ik prachtig maar het totale aanbod valt me tegen. Je wilt toch wel wat meer weten van de verschillende volksculturen die ze op zo’n middag opvoeren. Ze hadden bijvoorbeeld ook andere dingen zoals kookkunst, literatuur en meer beelden kunnen laten zien van de culturen. En zo’n circus,  wat voor cultuur is dat nou toch?” Toch gaan mevrouw Been en haar vriendin niet teleurgesteld naar huis.
Oog in oog met Vincent toch best bijzonder

“We krijgen hier ook de kans om oog in oog te staan met een zelfportret van Vincent van Gogh en dat is toch ook best bijzonder. Bovendien zijn er op het moment prachtige tentoonstellingen. Dat verzacht de pijn een beetje”.
Toch blijft het gevoel knagen dat de entreeprijs en het gebodene niet met elkaar in overeenstemming zijn, zeker niet als je in eerste instantie voor de dag van de volkscultuur komt. “Dit gaat toch uit van Assen Culturele Hoofdstad van Drenthe?” vraagt een andere bezoeker, die de discussie op een afstandje heeft gevolgd. “Daar krijgen ze toch subsidie voor? Dan begrijp ik niet dat je ook nog eens extra moet betalen om binnen te komen”.Een overigens veelgehoorde vraag door de hele week heen, die al met al toch als succes in de boeken zal belanden. Het bezoekersaantal was hoger dan in vergelijkbare weken in voorgaande jaren en zal in een volgend jaar wellicht nog hoger liggen wanneer de organisatie de kritiek van het publiek aantrekt.
Tekst en foto’s:
Jurjen R.Sietsema