Kathleen Vaughan

Museumdirecteur introduceert  Kathleen Vaughan Canadese schilderes geïnspireerd door de ‘Mysterious Bog People’
ASSEN – Met gepaste trots opende Michel van Maarseveen, directeur van het Drents Museum, de expositie “The Bog Series” van de Canadese kunstenares Kathleen Vaughan,  een uitste-kende  aanvulling op de internationale tentoonstelling “The mysterious Bog people”, die momenteel in het Drents museum is te zien.

Aansprekend heeft ze haar kunstwerken in relatie tot de voorwerpen van de “The Mysterious Bog People” vorm gegeven. Kathleen Vaughan is een Canadese kunstenares die schilderijen vervaardigt geïnspireerd door de Bog People, de gemummificeerde veenlijken uit Noordwest Europa.

In haar werk brengt ze een ode aan de cirkel va n leven en dood en zoekt ze de overeenkomsten met en de verschillen tussen onze hedendaagse geletterde cultuur en de orale cul-tuur van de Bog People.
KIJKERS AAN HET DENKEN ZETTEN

In haar schilderijen maakt ze gebruik van verschillende materialen zoals verf met een zeer stevige structuur, was en textiel, die doen herinneren aan organische texturen en lichaamskleuren. Ook maakt ze gebruik van combinaties op ware grootte van fotogra-fische beelden van de mummies uit de ijzertijd met modellen uit onze tijd.Met haar werk hoopt Kathleen de kijkers aan het denken te zetten over het plezier en de bedreigingen van ‘in het veen’ zijn en over het mysterie van leven en dood in diverse samenlevingen. De expositie is een samenwerking tussen de gemeente Assen, het Drents Museum en het ICO.

Financieel is dit mogelijk gemaakt door de Ontario Arts Council en diverse andere sponsoren in Canada.

In haar toespraak, gedeeltelijk in het Nederlands en Engels, wenste de kunstenares iedereen veel kijkplezier.

***

Op de foto’s van Egbert Prent: boven Katheen Vaughan, midden Kathleen en Michel van Maarseveen en onder cultuurwethouder Ruud Wiersema in  gesprek met de kunstenares.