2004 Koningin opent tentoonstelling in Drents Museum

Koningin opent in gemoedelijke sfeer bijzondere tentoonstelling in Drents Museum

ASSEN – Koningin Beatrix open-de vrijdagmiddag de tentoon-stelling ‘The mysterious bogpeople’ in het Drents Museum. Zij werd verwelkomd door Commissaris van de Koningin R. ter Beek en de burgemeester van Assen, mevrouw D. van As–Kleijwegt. Op de Brink een bescheiden schare toeschouwers die de Majesteit hartelijk ontvingen. Begin van een ontspannen bezoek.
De dienstdoende politieagenten doen hun werk voorbeeldig. Er is veel aandacht besteedt aan beveiliging. In deze tijden moet dat nu eenmaal. De toeschouwers wordt op vriendelijke maar besliste toon gevraagd de weg vrij te houden waar straks de koninklijke wagens langs zullen rijden. De media moesten zich van tevoren aanmelden bij de Rijksvoorlich-tingsdienst (RVD) en staan nu op een kluitje naast de ingang van het museum, voorzien van een geelwitte perssticker. Verslaggever Bernd Otter (Dagblad van het Noorden) heeft voor de gelegenheid zijn beste pak uit de kast gehaald. Hij gaat, samen met verslaggevers Leonie Albers en Steven Stegel (RTV Drenthe), mee naar binnen om verslag uit te brengen van het korte bezoek van Hare Majesteit. De journalist die de aanmeldings-termijn niet heeft gehaald wordt met strenge blik door een inspecteur van politie gecontroleerd op perskaart en aanverwante zaken. Hij mag uiteindelijk doorlopen om zijn foto’s te schieten en wordt vriendelijk onthaald door een dame van de RVD die hem verder geen strobreed in de weg legt.
Zo kan het dus ook en dat geeft de ontspannen sfeer weer, die naast de ingang maar ook op het plantsoen voor het Drents Museum heerst.
Achter de dranghekken staan enige vrouwen met fototoe-stellen. De persfotografen wordt gevraagd ze een close up van de koningin te mail en. Er ontstaat een vriendelijke interactie tussen de ene en de andere kant. Daar-tussenin nog steeds de lege en schone oprit voor het Drents Museum.

De mevrouw van de RVD beantwoordt vragen van toeschouwers als “Is Koningin Beatrix in het echt werkelijk een aardig mens ?”. Het antwoord laat zich raden.
Even na vier uur rijdt de AA 95 met daarin Koningin Beatrix de oprit op met daarachter nog een wagen met leden van de hofhouding. De koningin ziet er ontspannen uit als ze de auto uitstapt en hartelijk ontvangen wordt door commissaris van de Koningin, Relus ter Beek met a chter hem burgemeester Dineke van As, gekleed in een smaakvolle outfit. De majesteit neemt even de tijd om naar de mensen te zwaaien en zij lacht een moment vriendelijk in de voortdurend klikkende camera’s. Een meisje overhandigt bloemen aan de koningin en daarna gaat het gezelschap naar binnen om de interessante inter-nationale tentoonstelling over de mensen in het veen te bekijken.
Opvallend aan dit koninklijk bezoek is dat er relatief weinig ruchtbaarheid aan is gegeven. Van daaruit is waarschijnlijk het overzichtelijke aantal toeschouwers te verklaren.

 

Meer foto’s klik hier