De Kim Utopie

Unieke inkijk in gesloten en onbekend Noord-Korea.

Drents Museum brengt grootste en exclusieve expositie over Schilder-kunst uit Noord-Korea
ASSEN – Er is weer een bijzondere expositie in het Drents Museum op komst. Aan de hand van circa 120 schilderijen en werken op papier wordt Noord-Korea in beeld gebrachtf  met De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea een unieke inkijk in het gesloten en onbekende Noord-Korea.
De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt. De expositie  laat zien hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden.
Nooit eerder is zo’n grote verzameling Noord-Koreaanse kunst in Nederland te zien geweest. De werken komen uit een bijzondere privécollectie van Ronald de Groen.
De schilderijen schetsen een door de staat geregisseerde en geïdealiseerde Noord-Koreaanse samenleving: de Kim Utopi e. Belangrijke thema’s zijn de Grote Leider, heroïsch verzet tegen historische vijanden als Amerika en Japan, patriottisme, in-dustriële en wetenschap-peijke vooruitgang, en de vruchtbaarheid van de landbouw.
De Kim Utopie is de vierde expositie in de serie Internationaal Realisme in het Drents Museum.