Voorlees ontbijt in DNK 2017

Voorleesontbijt in bieb Assen: ‘Voorlezen is leuk, maar ook belangrijk’1-_DSC0214

Assen – Het lezen zit weer in de lift, vooral onder jongeren. Uit cijfers blijkt, dat de bibliotheken in Nederland in 2015 samen 75 miljoen boeken uitleenden, iets meer dan het jaar ervoor. En ook het aantal jeugdleden groeide naar 2,3 miljoen. En zelf veel lezen, dat begint vaak met voorgelezen worden.

Zoals woensdagmorgen in de bibliotheek van De Nieuwe Kolk in Assen. Daar werden de Nationale Voorleesdagen afgetrapt met een voorleesontbijt voor zo’n 300 kinderen uit de groepen 1 en 2 van de verschillende basisscholen in de Drentse hoofdstad.

 

De  voorlezers
Hilko Folkeringa en Pofessor Jack van Lisa Van Der Laan van  DNK , Hanneke Bruggeman ,Klarina Siebering Roelien Raven, van de bieb,  burgemeester Marco Out. Harriet van Ess  van PvdA , Teun-Jan Kootstra en Bob Bergsma van D 66 , Heleen Veldman en Marjan Meiburg  van de brandweer,  Walter Klok en Margriet Banak  van RTV Drenthe, Marleen Ekelmans schrijvster, Egbert Hovenkamp dichter, Lia de Ruiter Plop, Josien v Beek   Ellen ter Hofstede  Drents museum, Mieke Geugels van DA , Medewerkers Jumbo, Ronald Obbes ( verhinderd)

 

In kleine groepjes luisterden de kinderen naar het verhaal van ‘De Kleine Walvis’, het Prentenboek van het Jaar van auteur Benji Davies. En ondertussen werd er lekker ontbeten.

Onderzoeken hebben uitgewezen, dat als kleine kinderen worden voorgelezen, de taalontwikkeling aanzienlijk wordt bevorderd. Hilko Folkeringa: ‘Heel belangrijk dus, zeker als je weet dat laaggeletterdheid tegenwoordig een groot probleem is. Ja, ik ben opgegroeid met veel voorlezen, uit bijvoorbeeld Pinkeltje.’