Dutch Open Darts 2014

logoDe 36e editie van het grootste open dartstoernooi ter wereld, de Dutch Open Darts, werd voor het eerst gehouden in de Bonte Wever in Assen. Een geweldige ambiance, vele darters, veel publiek, een horecastraat, lachende gezichten, draaiende camera’s en vele spannende wedstrijden. De Dutch Open Darts 2014 had het allemaal.

“We kunnen met een gevoel van trots terug kijken op een prachtig toernooi,” aldus Niels de Ruiter, toernooidirecteur. “En wij niet alleen, dankzij de prachtige sfeer- en live verslagen van RTV Drenthe en Eurosport heeft iedereen in Nederland en heel Europa mee kunnen genieten van de geweldige ambiance en een aantal spannende wedstrijden.”

In totaal kende de Dutch Open Darts 2434 heren single deelnemers, 279 dames deelnemers, 1014 herenkoppels en 120 dameskoppels. Deze cijfers bewijzen dat de dartssport, door de vele media aandacht en darts successen weer ongekend populair is. Wederom kenden de Dutch Open Darts meer inschrijvingen dan de voorgaande jaren.

dutch_open-14-01-999De Dutch Open Darts 2014 is gewonnen door de Ross Montgomery. In een uitverkochte Bonte Wever in Assen was hij in een spannende finale met 3-2 in sets te sterk voor titelverdediger Scott Waites uit Engeland. Voor Montgomery is het na de Zuiderduin winst van enkele jaren geleden de tweede grote winst op Nederlandse bodem. Hij is, na Robert Thornton, de tweede Schot die de Dutch Open weet te winnen.

“Om de Dutch Open Darts, waar meer dan 3000 darters aan meedoen, te winnen na een teleurstellende Lakeside is een droom die uitkomt,” aldus de Schot. Ross ‘the Boss’ was zijn emoties na de winnende dart nauwelijks de baas en gaf met vreugde tranen in zijn ogen zijn interview. Montgomery neemt de trofee en een geldbedrag van €5000,- mee naar zijn woonplaats Greenhills in Schotland.

De overwinning bij de dames ging naar Aileen de Graaf uit Bunschoten. Zij won van de Russische Anastasia Dobromyslova. De Russin kreeg maar liefst 11 matchdarts maar wist ze niet te benutten. De Graaf won uiteindelijk met 5-4 en daarmee pakt ze 10 jaar na Francis Hoenselaar weer namens Nederland de titel.

“Ik ben heel blij met mijn overwinning maar ik heb wel heel veel geluk gehad. Ik voelde ook af en toe mijn kindje trappelen in mijn buik, dat haalde me uit mijn concentratie. Het is dat Anastasia de dubbels niet gooide anders ga ik er gewoon dik vanaf,” aldus de zwangere Aileen de Graaf.

koppels_do_14Op vrijdag begon het evenement met het koppeltoernooi, dat op één dag werd uitgespeeld. De Engelsen Richie George en Scott Mitchell bleken uiteindelijk het sterkste koppel. Een fraaie beker en €1250,- was hun deel. Bij de dames was uit een veld van 120 koppels het Russisch/ Engelse koppel Anastasia Dobromyslova/ Lorraine Farlam de beste.

In totaal kwamen er maar liefst 375 kinderen op zondagmorgen naar de Dutch Open Youth in Assen. Onder hen 199 Junioren, 145 Aspiranten en 31 Meisjes. De finales in deze categorieën werden ook op het grote podium gespeeld voor vele uitzinnige toeschouwers. Nog nooit eerder kende het jeugdtoernooi zoveel aanmeldingen. De Dutch Open Youth gaat daarmee de geschiedenisboeken in als het grootste jeugdtoernooi ooit georganiseerd.

Mike van Duivenbode wist bij de junioren te winnen. Hij versloeg in de finale Brian Raman met 4-1. De Dordtenaar werkte vrij soepel een 0-1 achterstand weg en was uiteindelijk met 4-1 te sterk voor de Belg. Ondanks het grote podium en de camera’s wist de jonge van Duivenbode voor een overvolle zaal een prachtige 103-finish te gooien. Hiermee heeft de 15-jarige van Duivenbode de grootste prestatie in zijn nog jonge carrière behaald.

“Ik ben trots op deze prachtige overwinning. Ik heb een goede partij gespeeld, ondanks de 0-1 achterstand. Daarna ging het gewoon lekker. School is voor mij nog steeds het belangrijkste, maar ik wil zeker verder gaan in het darts. Deze titel is een mooie opsteker!” aldus Mike van Duivenbode.

Bij de meisjes wist de Deense Michelle Lindhardt te winnen door in de finale de Nederlandse Sharon Jansen met 3-1 te verslaan. Beide speelsters waren overduidelijk onder de indruk van de grote zaal vol feestvierende mensen en hadden moeite met de dubbels. Lindhardt wist de partij te winnen met dubbel 1. Dit tot grote teleurstelling van de Nederlandse selectiespeelster Sharon Jansen.

jeugd_winnaars_do_14In de aspirantenfinale kwamen twee zelfverzekerde Nederlandse jongens het podium op. Terwijl het nummer ‘Year Of The Summer’ uit de speakers knalde en de zaal luidruchtig meezong kwam Wesley Hurrebrink de trap af. Op het podium sprong de jonge Hurrebrink op het ritme van het nummer mee en kreeg daarmee de hele zaal op de banken, terwijl Hurrebrink senior net als zijn zoon zichtbaar genoot. Ook zijn tegenstander Cem Yucebilgili kwam zeer overtuigend de trap af en het podium op.

Uiteindelijk was Wesley Hurrebrink de sterkste in deze eindstrijd. Vol trots en stralend van geluk nam hij de felicitaties, de prijzen en de beker in ontvangst.

“Dit was super, echt waar, super! En ja een beetje show hoort er bij,” sprak Wesley Hurrebrink zelfverzekerd als een echte prof in de camera’s.

De Dutch Open Darts 2014 stond ook in het teken van de terugkeer van een oude bekende. Darter Co Stompé uit Lelystad keerde terug naar de BDO/WDF en de Dutch Open Darts in de Bonte Wever was het eerste WDF/BDO evenement waar de voormalig trambestuurder weer aan deelnam. Lachend en overduidelijk genietend van alle aandacht liep Co door de mensenmenigte en nam hij rustig de tijd om met zijn fans op de foto te gaan en om handtekeningen uit te delen. Op zondagmorgen moest Stompé zijn meerdere erkennen in Nick Crouwel uit Groningen.

“Ik speelde echt een slechte partij, dat ging helemaal nergens over. Ik moest al spelen om 10.00 uur ‘s morgens en dat zijn geen tijden voor een oude man. Het waren duidelijk opstartproblemen. Dat zijn dingen die ik weer moet gaan oppakken, het was een goede les,” aldus de 51-jarige Stompé.

Ondanks zijn vroege uitschakeling is de Nederlandse darter zeer te spreken over het toernooi. “Prachtig toernooi! Geweldig hoeveel fans hier naar toe zijn gekomen. Op een gegeven moment moesten zelfs de deuren gesloten worden.”

Met de vele toeschouwers is er weer een duidelijke groei te zien in het aantal dartsfans dat de Dutch Open Darts bezoekt. Net als op vrijdag mocht de Dutch Open Darts ook op de zaterdag rekenen op een overweldigende belangstelling. Zozeer zelfs dat de entreekaarten al binnen enkele uren waren uitverkocht.

“De Dutch Open Darts was inderdaad op zaterdag uitverkocht. Dat hebben we in geen jaren meegemaakt en daar zijn we dan ook heel erg trots op. Maar de Bonte Wever is ook kleiner van opzet dan onze vorige locatie. Op zaterdagmiddag hebben we een aantal keren nee moeten verkopen. Daar ligt de uitdaging voor volgend jaar, mochten we een tweede editie in de Bonte Wever gaan organiseren. We zouden dan moeten kijken naar een andere indeling, meer ruimte moeten creëren of misschien wel een dag eerder moeten beginnen net als vroeger,” aldus Niels de Ruiter.

stompe_do_14Ook kreeg de organisatie vele complimenten en positieve reacties van enthousiaste darters. Met name dat de Bonte Wever een sfeervollere locatie is en dat de NDB zoals altijd het toernooi strak georganiseerd heeft. Ook de caféstraat bleek een schot in de roos bij vele bezoekers al werd de feesttent wel door sommige fans gemist en was het op een aantal momenten erg druk.

“De organisatie van het grootste dartstoernooi ter wereld met bijna 200 dartsbanen, 3000 darters en vele toeschouwers is veeleisend en een nieuwe locatie brengt altijd onvoorziene situaties met zich mee. Toch is het ons gelukt dankzij alle extra stapjes het evenement in goede banen te leiden. Hiervoor verdienen alle betrokkenen een groot compliment. We kenden een maandenlange voorbereiding waarbij de medewerkers van het bondskantoor, het bestuur en vele vrijwilligers keihard hebben gewerkt om de Dutch Open Darts 2014 te laten slagen. Dat is gelukt. Wij willen dan ook alle vrijwilligers, darters en zeker onze sponsoren hartelijk danken. Darts en Drenthe lijkt een prima combinatie,” aldus NDB directeur Niels de Ruiter.

Bron  Dutch Open Darts