Dutch Open Darts 2015

d4Dutch Open Darts in de Bonte Wever: heel veel bier, harde housemuziek, fijne sfeer en loepzuivere pijlen
Het is een beetje alsof Ajax, PSV en Feijenoord hetzelfde toernooi afwerken als, pak ‘m beet, LEO en Asser Boys. Tijdens de 37ste Dutch Open Darts in de Bonte Wever in Assen, het grootste Europese dartstoernooi dat vrijdag van start ging, lopen ‘hobbydarters’ en toppers als Martin Adams en de winnaar van vorig jaar, Ross Montgomery, gewoon door elkaar. Met een glas bier. Drie uur ’s middags… Dutch Open Darts: Pijlen, bier, muziek en heel veel lol. ● 2015 © AC.nl

Is dit nu topsport of gewoon ‘kroegrecreatie’? De sportkenners zijn het er nog niet over eens. Wie op deze vrijdag door de Bonte Wever loopt en de dartborden even wegdenkt, moet welhaast concluderen dat hij op een groot feest terecht is gekomen.

House, Nederlandstalige smartlappen en apres-ski dreunen door de ruimtes. Het grote rookhok  is goed gevuld en velen staan onafgebroken met een glas bier in de hand. Het goudgele vocht gaat zó hard over de bar, dat de organisatie vrijdagmiddag al een telefoontje richting bierbrouwer Grolsch moet plegen om te vragen de voorraad in Assen snel aan te vullen.

Opperste concentratie
Maar als de spelers voor de borden staan, slaat de joligheid direct om in opperste concentratie. En het blijft verbazingwekkend hoe zuiver de meeste pijltjes precies daar landen waar de speler ze wil hebben. In de ‘televisiezaal’ staat Adams, de ‘Wolfman’, voor volle tribunes haast achteloos in te gooien. Hij is een van de grote kanshebbers op de titel en heeft het vizier scherp afgesteld. De triple twintig heeft het zwaar te verduren.

En wat vooral opvalt: de ontspannen sfeer. Ondanks dat de organisatie in vergelijking met vorig jaar het aantal hallen heeft uitgebreid, krioelen de bijna 5000 aanwezigen als mieren door elkaar. Maar nergens valt een wanklank te noteren, wie per ongeluk tegen iemand oploopt krijgt een welgemeend ‘sorry’. En bij welke sport kunnen amateurs nog moeilteloos met hun grote idolen op de foto omdat ze de hele dag gezellig met elkaar in een ruimte lopen?

De vele bewakingsmensen zien dat goedkeurend toe. “Liever een paar duizend van deze darters en hun fans, dan twee ploegen voetbalsupporters. Want als die elkaar al verkeerd aankijken weet je dat het vechten wordt.”

Klein punt van aandacht voor de organisatie: de darters klagen over te weinig ingooibanen. Dat zal volgend jaar, zo wordt direct beloofd, beter geregeld zijn.

De Dutch Open Darts gaat zaterdag door, om zondag het hoogtepunt te beleven met de finales.