Ted Meines

Markante en trouwe bezoeker Drentse Veteranendag Ted Meines (95) overleden

Assen – Luitenant-Generaal der Artillerie Ted Meines is in zijn woonplaats Leidschendam op 95-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het Ministerie van Defensie zaterdag.
Ted Meines was een trouw bezoeker van de Drentse Veteranendag in Assen, waar de markante oud-militair speeches hield op zijn geheel eigen, pakkende wijze. Meines wordt ook wel het boegbeeld en de vaderfiguur van Nederlandse veteranen genoemd. Hij was verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform en ereburger van de staat Israël.

Begonnen als soldaat klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. Op 1 mei 1975 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot kwartiermeester-generaal. In 1976 ging hij met ‘functioneel leeftijdsontslag’.

Bevorderd

In september 2014 werd Meines door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder. Meines was voor zijn inzet al sinds 1994 luitenant-generaal titulair.

In 1988 stond hij aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie met 55 aangesloten verenigingen. Een jaar later werd Meines de eerste voorzitter van het Veteranen Platform, dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt.

Actief veteranenbeleid

In die vooraanstaande rol overtuigde Meines toenmalig minister Ter Beek ervan dat er een actief veteranenbeleid moest komen. Erkenning en waardering vanuit de samenleving kregen langzaam maar zeker vorm en mondden uit in de Nederlandse Veteranendag sinds 2005 en in 2012 in de Veteranenwet.

Het Veteranen Platform stelde in 1998 bij zijn vertrek als voorzitter de Ted Meinesprijs in, een oorkonde en een bedrag, die tot doel heeft een individuele veteraan of een veteranenorganisatie in het zonnetje te zetten.