Dag van de Drentse Geschiedenis 2017

Terug in de tijd op de Kleine Brink

Drenthe staat al jaren met stip op één als de gelukkigste provincie van Nederland. Inwoners wonen en toeristen komen in Drenthe voor de rust, ruimte en de natuur. Geheel toevallig is ‘geluk’ ook het thema van de Maand van de Geschiedenis. In dat kader organiseren het Drents Archief en K&C in samenwerking met het Cultureel Hart Assen en andere partners de Dag van de Drentse Geschiedenis op zaterdag 7 oktober a.s.

De Kleine Brink in Assen is van 13.00 tot 17.00 uur dé plek voor een ‘trip down memory lane’, met theater, film, muziek en (retro) foodtrucks. Stap in een klassieke oldtimerbus voor een retourtje geluk, neem deel aan het kunstproject Unfixing Histories en speel mee in het Rad van Fortuin (er zijn mooie prijzen te winnen!) En natuurlijk ontbreekt het Drents heideschaap niet, misschien wel hét symbool van geluk in Drenthe.

Vanaf de Kleine Brink zijn ook alle andere locaties, waar activiteiten worden georganiseerd in het kader van de Dag van de Drentse Geschiedenis, eenvoudig te bereiken.

Hieronder volgt een overzicht van de activiteiten die op 7 oktober gratis te bezoeken zijn:

Verhalen achter de gevel: toen was geluk nog heel gewoon Tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis op zaterdag 7 oktober nemen de enthousiaste gidsen van de Asser Historische Vereniging je mee op een stadswandeling door Assen. Ze vertellen verhalen over het Assen van de jaren ’50 en ’60.

Tijd: 13.00 en 15.00 uur Locatie: Start vanaf de Kleine Brink Let op: maximaal 20 deelnemers per rondleiding, haal je tickets in de tent op de Kleine Brink

Retourtje Geluk

Bij menig bezoeker aan de Dag van de Drentse Geschiedenis op 7 oktober zal een oldtimerbus van de  voormalige Drentsche Auto-Bus Onderneming (DABO) nostalgische herinneringen oproepen. Een originele Scania-bus – wellicht heeft u er zelf vroeger wel een ritje mee gemaakt –  staat de hele middag op de Kleine Brink. Buschauffeur Bert neemt de passagiers op interactieve wijze, met behulp van oude zwartwit films, mee terug naar de vijftiger en zestiger jaren.

Tijd: 13.00-17.00 uur Locatie: Halte Kleine Brink

Louis van Heiden, op zoek naar geluk!

Louis van Heiden is de enige zeeheld die Drenthe ooit gekend heeft. Waarom weten we eigenlijk zo weinig over hem? Wie was hij? Hoe heeft hij zo’n hoge positie verworven in Russische dienst en waarom werd hij een legende na een zeeslag voor de Griekse kust? Prof. dr. Hans van Koningsbrugge schreef een boeiende biografie over Van Heiden en stuitte daarbij op voorheen onbekende gegevens in Russische en Engelse archieven.

Tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis op zaterdag 7 oktober geeft Van Koningsbrugge een lezing over Louis van Heiden, in de Statenzaal van het Drents Museum.

Tijd: 14.00 – 14.45 uur Locatie: Statenzaal, Drents Museum (entree via groepsingang) Voor wie: volwassenen


Het geluk van de archeoloog, het verhaal van een spectaculaire vondst

Wie is er als kind niet op zoek geweest naar een echte schat? Een grote houten kist met gouden munten en juwelen. Iets minder romantisch, maar niet minder sensationeel was de vondst van archeoloog Jeroen Nijdam. Op een stuk bouwland in Anloo deed hij in 2009 een spectaculaire vondst. Tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis vertelt hij erover tijdens een flitslezing in het Drents Archief.

Tijd: 13.00-13.45 uur Locatie: Drents Archief (entree Museumlaantje)

Geluk in het Graf – Flitsrondleiding door The Great Liao 

De ontdekking van het graf van de prinses van Chen was een regelrechte sensatie! Een trap van zestien treden leidde archeologen in 1986 naar de verzegelde deur van haar graf. De ondergrondse graftombe was ingericht alsof het haar huis was. De deur gaf toegang tot een langwerpige voorkamer met links en rechts een ronde zijkamer. De ene kamer lag vol met paardentuig, de andere kamer vol met schalen, potten en drinkgerei. Een vier meter hoge koepelvormige ruimte in de vorm van een jurt was de laatste rustplaats van de prinses van Chen.

De prinses overleed in het jaar 1018 op zeventienjarige leeftijd. Aan haar zijde lag haar echtgenoot Xiao Shaoju, die een paar maanden eerder was overleden. Omdat de prinses een nichtje van de Liao-keizer was, werd ze met veel pracht en praal begraven. De prinses was gekleed in een zijden gewaad met daaroverheen een netwerk van zilverdraad. Haar gezicht was bedekt met een masker van puur goud. Op haar hoofd droeg zij een kroon, om haar nek een enorme ketting van barnsteen en aan haar voeten laarzen van verguld zilver.

Op de Dag van de Drentse Geschiedenis maak je tijdens een flitsrondleiding door The Great Liao in het Drents Museum kennis met de bijzondere wereld van de prinses van Chen.

Tijd: 13.00, 15.00 en 16.00 uur (duur 30 minuten) Locatie: Start in de tent op de Kleine Brink Voor wie: jong & oud Bijzonderheden: maximaal 20 deelnemers per flitsrondleiding (vol = vol) Haal je tickets bij de tent op de Kleine Brink

Historische infomarkt  –  alles over de geschiedenis van Drenthe op één plek

Tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis op zaterdag 7 oktober is er van alles te beleven op en rond de Kleine Brink, het historische centrum van Assen. Naast muziek, theater, flitsrondleidingen door de stad én het Drents Museum en diverse lezingen over Drentse thema’s is er ook een Historische Infomarkt.

In de Digilounge van het Drents Archief presenteren diverse verenigingen en organisaties zich. Er is een aantal (pre)historische verenigingen aanwezig, musea laten zien wat zij voor interessante tentoonstellingen en activiteiten ze (binnenkort) organiseren en boekhandels en antiquariaten laten hun literaire schatten zien.

Tijd: 13.00-17.00 uur Locatie: Digilounge in het Drents Archief, entree Museumlaantje

Vertelkunstenaar Niels Brandaan Cotterink 

Niels Brandaan Cotterink is een veelzijdig verhalenverteller en eigenzinnig (multidisciplinair) theatermaker. Zijn voorstellingen zijn krachtig in hun eenvoud, gelaagd, rijk van verbeelding en fantasie maar ook altijd kwetsbaar in het moment.

Tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis op zaterdag 7 oktober vind je Niels in het depot van het Drents Archief, waar hij zijn vertelkunsten tot uiting brengt.

Tijd: 15.00 en 15.30 uur Locatie: Depot van het Drents Archief, entree Museumlaantje Let op: maximaal 15 deelnemers per voorstelling. Haal je gratis tickets bij de tent op de Kleine Brink

Rondleidingen door het depot van het Drents Archief 

Het Drents Archief is te omschrijven als ‘het geweten van Drenthe’. Maar wat ligt er allemaal verborgen in het kilometerslange depot van het Drents Archief? Je ontdekt het tijdens de Dag van de Drentse Geschiedenis.

Op zaterdag 7 oktober worden er diverse rondleidingen door de krochten van het archief gegeven. Om 14.00 uur voor volwassenen en om 13.00 uur en 16.00 speciaal voor kinderen. De rondleiding duurt ongeveer driekwartier.

Tijd: 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur Locatie: Depot van het Drents Archief, entree Museumlaantje Let op: maximaal 15 deelnemers per rondleiding. Haal je gratis tickets bij de tent op de Kleine Brink

Alida de Ongelooflijke, een Drentse Mythe (Garage TDI)

Rond het jaar 1250 zijn de paardenmarkten in Drenthe in opkomst. Natuurlijk worden hier paarden a la handje klap verhandeld, maar er is ook vermaak en vertier. Zo zijn er muzikanten en is er de vrouw met de baard. Maar ook is daar de verhalenvertelster: Alida. Zij vertelt heldhaftige verhalen. Zo heldhaftig, dat verzin je toch niet?

Maar dan blijkt de Reus Baldr, u weet wel, die verschrikkelijke gast die baby’s uit de wieg wegrukte, opat en er een dode gans voor in de plaats legde, ontsnapt te zijn uit een Hunebed. Hunebedden, de graven, die de reuzen bouwden, nog voordat de mens de Drentse veengronden durfde te betreden. Maar ach, zo gaat het verhaal…

Maar toch, in elk verhaal zit een kern van waarheid. Dus wanneer burchtheer Rudolf van Koever de inwoners van het latere Coevorden, wijst op de dode ganzen in zijn stadje, weet de bevolking al snel hoe laat het is. Baldr heeft toegeslagen!

En er is maar één iemand zo heldhaftig om hem te kunnen stoppen: Alida!

Tijd: 13.30 en 15.30 uur  Locatie: Studio, Drents Archief

Scherven brengen geluk!

De Grieken gooiden vroeger glas over hun schouder om op die manier kwaadaardige geesten te verdrijven. Het geluid van het breken van het glas zou de geesten afschrikken en wegjagen. En het breken van glas en aardewerk zien we ook terug bij een traditie van de Joden. Schrijf, schilder en teken op een scherf, bijvoorbeeld een spreuk, en maak een echte geluksscherf. Want scherven… brengen geluk!

Deelnemers krijgen instructies mee hoe ze thuis in de oven de scherf kunnen bakken om deze vaatwasserbestendig te maken. De geluksscherf kan aan een ketting worden gehangen, of als sleutelhanger, ring of broche worden gebruiken.

Tijd: 13.00 en 14.00 uur Locatie: Laarwoudzaal, Drents Archief  Let op: maximaal 20 deelnemers per workshop, haal je deelnamebewijs in de tent op de Kleine Brink.

Flower Power – Geluksarmbandjes maken 

Het dragen van een geluksarmbandje als amulet is waarschijnlijk begonnen in het verre verleden om de drager te beschermen tegen kwade geesten of negatieve invloeden. Over de hele wereld hebben landen hun eigen geluksarmbandjes of vrienschapsarmbandjes. Ieder geluksarmbandje heeft zijn eigen kleur, thema en betekenis.

Tijdens de workshop worden er geluksarmbandjes gemaakt met twee verschillende technieken; haken of knopen. Thema van de workshop is “Flower Power”, dus verwacht veel spetterende kleuren en motieven uit de jaren ’70. De variaties en fantasie zijn grenzeloos.

Tijd: 15.00 en 16.00 uur  Locatie: Laarwoudzaal, Drents Archief Let op: maximaal 20 deelnemers per workshop, haal je deelnamebewijs in de tent op de Kleine Brink

Het Behouden Blik – ‘Terugblikken’
Met verhalen over de tijd dat Geluk nog heel gewoon was en natuurlijk met het nieuwe boek Koffie vers(ch) gebrand! Hierin lees je over Broekema’s koffie van de firma Broekema-Nagel uit Assen en nog veel meer koffie van de vele koffiebranderijen uit Noord Nederland. Tijd: 14.00 en 15.00 uur  Locatie: Drents Archief

Het complimentenloket Bent u soms ook wat neerslachtig of heeft u last van een dip? Dan kunt u wel een opsteker gebruiken. Speciaal voor u is er het complimentenloket! Iedereen fleurt er van op.
Tijd: 13.00-16.00 uur Locatie: Kleine Brink
Maak zelf geschiedenis – Unfixing Histories

Een kunstproject rond historische foto’s en de hedendaagse realiteit. Het Drentse landschap kent veel mystieke plekken vanuit het verleden, zoals bijvoorbeeld de hunebedden, grafheuvels en de Balloërkuil. Kunstenaar en Minerva alumnus Margriet Van Weenen gebruikt voor het kunstproject Unfixing Histories foto’s uit het Drents Archief – het visuele geheugen van Drenthe. Wij ontvangen u en uw verhaal op deze dag graag live! Neem de foto, het object (bijvoorbeeld een bijzondere steen) of verhaal mee. De kunstenaar maakt er een bijzonder stilleven van en zo wordt uw afbeelding onderdeel van de nieuwe collectie van Unfixing Histories.

Tijd: 13.00-17.00 uur Locatie: Kleine Brink

 

De Dag van de Drentse Geschiedenis wordt georganiseerd door het Drents Archief en K&C, in samenwerking met het Cultureel Hart Assen en andere partners. De Dag van de Drentse Geschiedenis wordt mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe en de gemeente Assen en Stichting Vrienden van het Drents Archief.