Mayatempel

Mayatempel voor kop van de Vaart is bijna klaar
Margriet Benak
22 februari 2016,

Timmerman Edze de Haan slijpt de contouren van de stenen van de tempel in wording
ASSEN – Het zal nog heel wat nachtelijke uren gaan kosten, maar de Mayatempel die als blikvanger op de kop van de Vaart in Assen komt te staan, is bijna klaar.
Bouwer Edze de Haan is in zijn werkplaats in Assen al weken druk aan het zagen, timmeren, schuren en plakken om de levensgrote tempel op te bouwen. Dat gebeurt in verschillende delen, omdat de werkplaats te klein is om de enorme tempel in één keer op te bouwen.
Trots op
Er moet nog veel gebeuren, zoals de coating en de verschillende kleuren die nog op de tempel moeten. Maar volgens De Haan komt het bouwwerk zeker op tijd af. “Al moet ik ’s avonds en in het weekend door. Het gaat goed komen. Al zullen mijn vrouw en kinderen mij weinig zien deze dagen.” Hij is er trots op dat hij deze klus mag doen voor MKB Assen.
Vier zuilen
De Haan werkt samen met ontwerper en kunstenaar Frans Jansen. Dat deed hij ook al met de bouw van de Menora, de zevenarmige kandelaar die met de Dode Zeerollen-tentoonstelling te zien was aan de kop van de Vaart. Waar De Haan werkt aan de tempel, ontfermt Frans Jansen zich over de vier zuilen die rond de tempel komen te staan.

Net zo fraai
Jansen verwacht dat de tempel net zo fraai wordt als de Menora, die er drie jaar geleden stond met de Dode Zeerollen-tentoonstelling in het museum. “Toen hebben we iets moois gemaakt. Dat gaat nu weer gebeuren, Maar of het mooier wordt? Ik ben niet zo competitief ingesteld, maar we gaan zeker aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.”
Aandachtstrekker

Vrijdag 11 maart wordt de Mayatempel officieel onthuld. De tempel moet de aandacht vestigen op de grote internationale archeologische tentoonstelling ‘Maya’s – Heersers van het regenwoud’ in het Drents Museum, die komend weekend open gaat.
Belangrijk voor stad
Citymanager Ronald Obbes is blij dat Assen na drie jaar van afwezigheid straks weer een blikvanger aan de kop van de Vaart kan pronken. “Na de draak, Lenin en de Menora, is het toch mooi om weer een trekker te hebben. Dat is belangrijk. Want het zorgt er toch voor dat er extra mensen naar je stad komen. En het is mooi dat we met z’n allen als MKB Assen hier weer de schouders onder hebben kunnen zetten.”