Het Drents Museum is 26 zelfportretten rijker

zelfportretten-museum-ineke h-018 door een schenking van de Stichting Vrienden van het Drents Museum. Het betreft 25 zelfportretten van de leden van het Drents Schildersgenootschap en een zelfportret van Herman Berserik. Voorzitter Meindert Doornbos van de Vrienden overhandigde de portretten zaterdag 29 maart 2014 aan de directie van het museum: ‘Met deze schenking krijgt het museum in één keer een groot aantal prachtige, maar ook heel verschillende zelfportretten van Drentse kunstenaars in bezit.’ De Stichting Vrienden schenkt de werken om de collectie Hedendaags Realisme te versterken en de schilderijen voor een groter publiek toegankelijk te maken. De zelfportretten van het Drents Schildersgenootschap zijn tot en met 11 mei in de Abdijkerk van het museum te zien. Ze maken deel uit van de tentoonstelling Atelier Drents Museum.

zelfportretten-museum-ineke h-013

Zelfportretten

Het Drents Schildersgenootschap (DSG) is een kring van professionele schilders, fotografen en grafisch ontwerpers die in Drenthe werkzaam zijn. Dit jaar bestaat het genootschap 60 jaar. Atelier Drents Museum in het Drents Museum maakt onderdeel uit van het jubileumjaar. Speciaal voor deze tentoonstelling maakten de 25 kunstenaars van het genootschap een zelfportret. Het gaat om werken van onder meer Arend Kuiper, Alfred Hafkenscheid, Albert Rademaker, Flip Drukker, Annemarie de Groot en Lydeke von Dülmen Krumpelmann. De kunstenaars lieten zich inspireren door onder andere het gebouw, interieurs, stijlkamers en tentoonstellingen. Dit resulteerde in een bonte parade van schilderijen, tekeningen, grafiek en foto’s.

De schenking omvat verder een zelfportret van Herman Berserik: Portret van een 69-jarige (1990). Het schilderij van Berserik (1921-2002) wordt gerekend tot de Nieuwe Haagsche School.

Aanwinsten voor de collectie

Het Drents Museum is zeer verheugd over de schenking. Van een groot deel van de leden van het Drents Schildersgenootschap heeft het museum meerdere werken in de collectie Hedendaags Realisme. Adjunct-directeur Harry Tupan: ‘Het Drents Museum heeft een grote verzameling van zelfportretten. Bij deze werken gaat het om de zelfreflectie van de kunstenaar. Iedere schilder is zelf zijn of haar beste model. Dat maakt dit soort werken vaak onbarmhartig en uniek’.

 

 

Meer foto’s Klik hier