Boekenweek

Stadsdichter was onvermoeibare gids  Boekenweek begonnen met dichterlijke wandeling langs inspirerende plekken in de binnenstad

ASSEN – Voor Assen begon de boekenweek woensdagmiddag in de openlucht.

Gegidst door stadsdichter Mischa van Huijstee trok een groep boekenvrienden door de binnenstad, waar de dichter op verschillende punten langs de route en soms ergens onder dak een indrukwekkende serie eigen gedichten voordroeg. De gedichtenstroom kwam in de thuishaven van de bibliotheek in het Forum op gang  en was – eenmaal in beweging – voorlopig niet meer te stoppen.

Dat gebeurde pas na een tocht van  twee uur. Op het Koopmansplein klonk het  eerste gedicht in de buitenlucht, zoals dat voor het grootste deel gebeurde. Maar ook het Theater-café bij Vanderveen leverde het decor voor een aantal krachtige voordrachten.

Wandelend in richting van de Kop van de Vaart naar de bouwplaats  van de Nieuwe Kolk, stopte het gezelschap bij een pinautomaat .
Daar droeg de dichterlijke gids een op de uitkeringsmachine geïnspireerd gedicht voor. In de Kerkstraat gekomen stapte de stadsdichter spontaan een kledingwinkeltje binnen. Met een passend gedicht waarmee hij de eigenaresse van de zaak zeer verraste. Op weg naar de in aanbouw zijnde uitbreiding van het museum werd in de Gouverneurstuin een stop gemaakt, waar Van Huijstee zijn volgelingen liet luisteren naar een aantal prachtige kleine gedichtjes.

Bij het teruggeplaatste  Koetshuis las hij bij die ene gespaarde boom over de krokussen die nog steeds vrij spel hebben.
En natuurlijk werd ook het opvallende door Gert Senneman uit een dikke beukenboom gehouwen beeld van de mythologische figuur  Sisyphus met een passend gedicht aangekleed, waarin veel symboliek was verwerkt.
Het slot van de gedichtvolle wandeling vond plaats in een bekende boekenwinkel, waar de Boekenweekvlag aangemoedigd door het heersende windje, er lustig op los wapperde.

Binnen volgden nog een paar gedichten en werd ook Bartje door de stadsdichter bij de boekenweek betrokken.
Een  spontaan applaus was zijn beloning, in het bijzonder verdiend voor de goede voorbereiding die hij voor zijn optreden als gids had getroffen.

Bijdrage Ineke Heijting