Harry Muskee in Drents Museum
hommage aan de man die blues op de kaart zette
Alsof hij op elk moment uit een hoekje van de Abdijkerk kan stappen. Zó tastbaar is de tentoonstelling over Harry Muskee in het Drents Museum, onder de titel ‘Windows of my Eyes’. Het nummer dat Harry ‘Cuby’ en zijn Blizzards grote, internationale bekendheid gaf. Het nummer ook, dat regelmatig te horen is tijdens de expositie. 2016
Harry Muskee – die in 2011 overleed – zou in 2016 75 jaar zijn geworden. En dat feestje wordt alsnog gevierd. Van 17 januari tot 17 april is de tentoonstelling één groot eerbetoon aan de man, die de blues in Nederland op de kaart zette. De pers kreeg donderdag alvast een voorproefje.
En de expositie is indrukwekkend. Het voert de bezoekers via beeld, geluid en allerlei attributen door het leven van Muskee. Zijn jeugd, zijn muziek. En Drenthe natuurlijk, waar Muskee zo aan verknocht was. Dat ging behoorlijk ver, aldus de overleveringen. Zo zou Harry Muskee ooit eens een behoorlijke, nachtelijke wandeling hebben gemaakt vanaf een optreden. Het duurde hem allemaal te lang, Harry wilde naar huis…
Uniek materiaal
Er is op de tentoonstelling ook uniek materiaal. Zo zijn er nog nooit vertoonde filmopnames en geluidsfragmenten. Een audio-opname van de Edisonuitreiking in 1968, nog nooit naar buiten gebracht beeldmateriaal uit het fotoarchief van gitarist Eelco Gelling. Verder staan en hangen er originele instrumenten van Cuby&the Blizzards. Wat te denken van de piano van Herman Brood en de gitaren van Hans Kinds en Willy Middel. Tevens is er het franjejasje, dat veel door Harry Muskee gedragen werd.
Tijdens de perspresentatie loopt natuurlijk ook Albert Haar rond, geestelijk vader van het Cuby&the Blizzards Museum in Grolloo. En een van Harry’s allergrootste fans, Assenaar Henk Erkelens van café Menotti.
Harry Tupan, adjunct-directeur van het Drents Museum, kijk tevreden rond in de Abdijkerk. “Mooi hè? Waarom hier en niet in het Cuby&the Blizzards Museum in Grolloo? Nou, omdat dat museum vooral gaat over de band Cuby&the Blizzards. Maar deze tentoonstelling draait puur om Harry Muskee, dit is een hommage aan hem. Zijn jeugd, zijn muziek en zijn landschap zijn ook de drie hoofdthema’s van deze tentoonstelling. Bovendien heeft hij hier opgetreden in 2004 en hield zielsveel van de Drentse cultuur. En dan is het Drents Museum toch de plek om zoiets te doen.”
Zelf zou Harry Muskee wellicht hebben gezegd dat al doe poespas niet had gehoeven, maar als er één man zo’n eerbetoon verdient, dan is het volgens Tupan Harry Muskee wel. “Harry heeft de blues 100 procent op de kaart gezet in Nederland. Later volgden ook andere bands, maar Muskee zette de toon.”
Knus en intiem
De Abdijkerk heeft voor de expositie een complete transformatie ondergaan. Het lijkt alsof je een huiskamer binnenstapt. Knus en intiem. Tupan: “Ook dat is geheel in de sfeer van Harry. Een warme persoonlijkheid, die wars was van al dat opgeklopte. Doe maar gewoon. De laatste jaren van zijn leven zong hij ook zittend. Gewoon, omdat het Harry Muskee was. En zo is de sfeer hier ook. Gewoon. En daarom ook zo bijzonder.”
Zaterdag is de officiële opening van de tentoonstelling voor genodigden. Dat Harry Muskee nog steeds leeft in de gedachten van zijn fans, blijkt wel uit het feit dat er maar liefst 900 aanmeldingen binnenkwamen. Tupan: “Overweldigend. En met die 900 moest de stop er ook op, meer mensen mag vanwege de veiligheid ook niet. Maar dit zegt denk ik genoeg over Harry.”
De tentoonstelling ‘Window of my Eyes’ wordt zaterdag feestelijk geopend. Naast veel muziek is er tevens de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek Window of my Eyes – 75 jaar ‘Cuby’ Harry Muskee, geschreven door Albert Haar. Hij zal het boek geven aan zanger Hub van der Lubbe, vriend van Harry Muskee, en Douwina, de weduwe van de blueslegende.