Drents Museum trok met ‘Maya’s

Maya’s

Van 28 februari tot en met 4 september 2016 staan in het Drents Museum in Assen de schijnwerpers op de Maya’s. De grote internationale archeologische tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud is een ontdekkingstocht door de fascinerende Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige Maya-objecten. De tentoonstelling geeft een beeld van de intrigerende en hoogstaande beschaving en focust vooral op de schatten uit de periode 250 – 900 na Chr. Veel objecten die vanuit Midden-Amerika naar Assen komen, zijn nog nooit in Europa te zien geweest. De spectaculaire vormgeving van de tentoonstelling – van dezelfde makers als van Het Terracotta Leger – is geïnspireerd op een Mayatempel.

Zaaien en oogsten
Hoe kon de Mayabevolking in grote steden midden in het onherbergzame en gevaarlijke regenwoud overleven? Dat is de centrale vraag in de tentoonstelling, die alle lagen van de Mayasamenleving belicht. Zo komen bijvoorbeeld de machtige Mayakoningen met hun pracht en praal aan bod, maar ook de boeren zonder wie de grote steden nooit tot ontwikkeling zouden zijn gekomen. Maïs speelt daarin een belangrijke rol en was voor de Maya’s van levensbelang. Met die maïscyclus als rode draad – zaaien, groeien, oogsten en wedergeboorte – komen uiteenlopende aspecten van de Mayacultuur aan de orde: het leven aan het hof van de koning, de kalenders en uitgebreide kennis van het heelal, de prachtige beeldhouwwerken met historische verhalen en de geheimzinnige godenwereld.

Jaguarkrijger en jademasker
In Maya’s is een unieke mix van objecten te zien: prachtige sieraden van jade en schelpen, bijzonder gedetailleerde beeldhouwwerken van kalksteen, kleurrijk beschilderd keramiek en grote stenen bedekt met hiërogliefen. Absolute hoogtepunten zijn een reusachtig beeld van een kruipende Mayakrijger die een jaguarmasker draagt, een masker van jade dat ter versiering van een riem of hoofdtooi diende, en 23 beeldjes die het leven van het koninklijk hof van de Maya’s voorstellen. Jade was een van de meest kostbare goederen van de Maya’s.

Publicatie
De tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud past in de serie van internationale archeologietentoonstellingen, waarmee het Drents Museum zich profileert. Bij de expositie is de gelijknamige publicatie verschenen, een uitgave van WBOOKS. Het boek kost € 24,95 en is verkrijgbaar in de Museumshop.

Drents Museum trok met ‘Maya’s – Heersers van het Regenwoud 127.330 bezoekers

ASSEN – De tentoonstelling Maya’s – Heersers van het Regenwoud is deze week met een totaal van 127.330 bezoekers afgesloten. Een aantal waar de directie van Het Drents Museum tevreden over toonde.Deze unieke expo was met meer dan 200 objecten uit Midden-Amerika een ontdekkingstocht door de mysterieuze Mayacultuur en tegelijkertijd een schatkamer van prachtige voorwerpen. .
De bezoekers hebben de ‘Maya’s’ zeer gewaardeerd, getuige het eindcijfer 8 dat uit het gastenboek tevoorschijn kwam.De grootste interesse bestond voor  1000 kg zware beeld van een kruipende Mayakrijger met jaguarmasker.
De tentoonstelling is na de succesvolle periode na Assen te zien in het Historisch Museum der Pfalz in SpeyerVan 2 oktober 2016 tot 23 april 2017 is de Maya-expositie te zien in het Historisches Museum der Pfalz in Speyer (Duitsland). Daarna reizen de Maya-objecten door naar Spanje, naar het Museo Arqueológico de Alicante (MARQ).
In het  Museum maken de Maya’s plaats voor de Peredvizhniki uit Rusland. Vanaf 25 september is de tentoonstelling Peredvizhniki – Russisch Realisme rond Repin 1870 – 1900 te zien.