Honderd jaar geleden start spoorverbinding

Historie herleefde door speciale tocht met de stoomtrein van Stadskanaal naar Assen vv

 

ASSEN – Omdat het op 15 juni precies honderd jaar geleden was dat de spoorlijn Assen-Stadskanaal in gebruik werd genomen is het station Assen woensdag weer even onder stoom gezet.

De spoorverbinding tussen beide plaatsen bestaat sinds 1978 niet meer, maar de S.T.A.R vond 15 juni toch een dag om te herdenken en deed dit met een bijzondere tocht, die veler belangstelling trok.Met s toom werd vanaf Stadskanaal via Onnen naar Assen gereden. Dat was uiteraard via een omweg maar de echte liefhebbers konden met een historische bus via de oude route terug naar Stadskanaal.

Precies om een uur vertrok de trein, bestaand uit een echte oude stoomloc en drie passagierstreinen uit Stadskanaal. Dat was live te horen op Radio Drenthe en Radio Noord. RTV-Drenthe besteedde de hele dag aandacht aan deze historische rit en dat gold ook de collega’s van Noord.Onde rweg was het een drukte van belang. Bij iedere overgang stonden fotografen. In de trein zelf was het een gezellige boel. De aankomst in Assen was iets later dan gepland: drie uur. Daar zorgde de brandweer van Assen ervoor dat de loc weer over voldoende water beschikte voor de terugreis. Nadat de drie historische bussen waren gearriveerd kon er van passagiers worden gewisseld en werd de terugreis aanvaard.

Hoewel uitgenodigd was er niemand van het gemeentebestuur van Assen om deze gebeurtenis mee te maken. Men moest het nu doen met de aanwezigheid van oud-raadslid Rob A alders en de voormalige bode van Assen, Willem Schipper, die de stad met graagte verte-genwoordigden. Beiden hebben ten zeer-ste van de reis genoten, lieten zij weten.

Zij lieten in Assen de bus voor wat die was en maakten ook de terugreis naar Stadskanaal met de fluitende en puffende stoomtrein.