Voorleeskaravaan

 na tocht met kameel door Pittelo

en voorleesbeurt van burgemeester van start gegaan


ASSEN
– Op het schoolplein van de obs De Driemaster liep donderdagmiddag een levensgroot kameel rond dat zijn gaven als lastdier mocht demonstreren. Om de beurt mochten kinderen even een ritje maken op de rug van het 800 kilo zware ‘schip van de woestijn’. Ze hadden daar wel een opstapje bij nodig en  de ruimte tussen die beide bulten was een beetje aan de smalle kant, maar met wat hulp lukte het wel.
Het wachten was op de leerlingen van de cbs De Lichtbaak en burgemeester Sicko Heldoorn om samen de karavaan in beweging te zetten en door de wijk naar cbs De Lichtbaak te wandelen. In de verblijfsruimte van deze school zou de burgemeester de kinderen van de onderbouw voorlezen als start van de Voorleeskaravaan, die 20 weken lang door de wijk trekt.
Eenmaal verenigd kon de karavaan in beweging worden gezet, maar dat lukte niet direct zoals het moest. De grote kameeldame had zo haar eigen idee over de route en bleef plotseling stokstijf op een kruising staan. Maar de kinderen hadden in de  burgemeester een uitstekende kamelendrijver en na enige aanmoedigende bevelen zette ze de pas er in en bij de Amstelflat liep ze samen met de burgemeester voorop. In de grote zaal van De Lichtbaak stonden stoelen en banken klaar en nadat alle kinderen, die zich onderweg voortreffelijk hadden gedragen,  snel een plaatsje hadden opgezocht kon Klarina Siebering van de Bibliotheek een overvolle zaal vertellen wat er verder zou gebeuren.

 


Daarna nodigde  zij de  burgemeester uit om op de bank plaats te nemen om de taak uit te voeren waarvoor hij gekomen was.
Hij las uit het boekje “Een stukje maan in de koffie’ zo spannend voor dat de kinderen het jammer vonden toen het verhaaltje uit was.
Daarna was het tijd voor de beloofde versnapering, en gingen de kinderen van De Driemaster naar hun school terug, en de kinderen van De Lichtbaak zochten hun klaslokalen weer op.
Na afloop van deze voorleessessie maakten de Pabo- studenten bekend bij welke gezinnen ze de komende 20 weken wekelijks zullen voorlezen. Het gaat om allochtone  en autochtone families, die wel wat  hulp kunnen gebruiken bij het bevorderen van de taalvaardigheid van hun kinderen.
Voorlezen is daartoe een perfect middel. Het mes snijdt bij deze actie aan twee kanten:  allochtone kinderen boeken vooruitgang in hun taalontwikkeling en de studenten kunnen kennis opdoen van hun leefwereld, maar ook die van autochtone kinderen die door sociale omstandigheden een taalachterstand hebben.

Het is een initiatief van de Bibliotheek Assen en tot stand
gekomen in samenwerking met Pabo de Eekhorst, OBS de Driemaster, CBS de Lichtbaak, Kleurrijk Assen, Vluchtelingenwerk Assen en de Brede School Pittelo
.

Dit bericht heeft in het Asserjounaal gestaan Ga in me archief zoeken  naar de andere foto’s