De Burgemeestersfietsdag

 Burgemeestersfietsdag vernieuwt: De eerste Wielerdag Nederlandse Gemeenten (WNG) is een feit!

De Burgemeestersfietsdag kent een mooie traditie als gezellig en sportief fietsevenement, waarbij de afgelopen jaren ook de gemeentesecretarissen van de partij waren. Dit jaar wordt het peloton uitgebreid met de wielerminnende wethouders van Nederland. Kortom: het hele college op de fiets!

Naar aanleiding van de vele positieve reacties die we hebben ontvangen op onze interessepeiling zal op zaterdag 3 september in Assen de eerste editie van de Wielerdag Nederlandse Gemeenten worden verreden. We hebben een aantrekkelijk en gevarieerd programma samengesteld, waarbij we rekening hebben gehouden met zowel de recreatieve, sportieve als competitieve deelnemers.

We hopen u 3 september te mogen begroeten. Uw komst en deelname worden zeer op prijs gesteld.  Ook uw partner is van harte welkom.

Historie

De Burgemeestersfietsdag kent een geschiedenis van meer dan 20 jaar. Gestart met een handjevol enthousiaste, fietsende burgemeesters. Het bijbehorend Nederlands Kampioenschap Wielrennen voor Burgemeesters maakte van meet af aan onlosmakelijk deel uit van dit jaarlijks evenement.

De landelijke fietsdag doet zijn naam eer aan, ieder jaar is een andere gemeente de gastheer/-vrouw. De keuze wordt mede bepaald door het eerdergenoemde Kampioenschap. De nieuwe Nederlands Kampioen heeft als eerste het recht om de volgende editie van de fietsdag te organiseren. Zo is dit evenement al het hele land doorgetrokken, van noord naar zuid en oost naar west.

De Burgemeestersfietsdag is  ook een trekpleister voor Bekende (Fietsende) Nederlanders. Zo heeft menig (ex-) prof de dag al opgeluisterd. Bekende namen zijn Thomas Dekker, Marianne Vos, Wout Wagtmans en vele andere.

De voorzitter van de organisatie is vanzelfsprekend een van de deelnemende burgemeesters. Fons Jacobs, burgemeester van Helmond, heeft die rol lange tijd met verve vervuld en mede dankzij hem is dat evenement uitgegroeid tot wat het nu is. Vier jaar geleden heeft Fons de voorzittershamer uitgereikt aan Driek van de Vondervoort van de gemeente Bergeijk.  Driek, zelf nog steeds een enthousiast fietser en meerdere malen ook Nederlands Kampioen onder de burgemeesters geweest, heeft zich ook een enthousiast pleitbezorger voor deze mooie dag getoond.