Confrerie des Fleurs

1-_DSC1767

Over de corsowagen

Kort en streng tromgeroffel, een hoog fluitend geluid, af en toe een percussiesolo, rinkelende belletjes en het ritmische geschud van kleingeld in een bakje. Zodra je dit hoort, weet je het zeker, daar staat een draaiorgel. Grote kans dat je in een Nederlandse binnenstad rondslentert en dat je op een gegeven moment stuit op dit stukje oer-Hollandse vermaak. Naast het kenmerkende geluid herken je een draaiorgel natuurlijk ook aan de overdadig gedetailleerde maar vooral ook zeker kitscherige decoratie, die samen met de houterige bewegingen van de muzikanten voor een indrukwekkend geheel zorgen. Typisch Hollands, dus reden genoeg om deze fraaie traditie uit te beelden in een corsowagen.

De corsowagen is ontworpen als een uitvergroot draaiorgel dat is ontstaan door liefst vier kleinere draaiorgels in een sierlijke zandlopervorm achter elkaar te plaatsen, de voor- en achterkant krijgen dus een fraaie ronding en in het midden is de wagen juist erg slank. Ter plaatse van de overgang tussen het ene en het andere orgel zijn telkens een aantal flink uitvergrote orgelpijpen geplaatst. Dankzij deze slinger aan draaiorgels met telkens een onderbreking van orgelpijpen ontstaat vanuit elke hoek tegelijkertijd het beeld van een enorm draaiorgel. Hierdoor ontstaat een sierlijke en indrukwekkende, maar vooral ook een heel herkenbare wagen.

Daarnaast heeft elk van deze vier orgels een typisch Hollands thema met zich meegekregen die aan de hand van het bloemwerk, heel veel details en vele verschillende materialen wordt uitgebeeld net zoals de decoratie en schilderingen op een echt draaiorgel dat doen. De draaiorgels beelden onderwerpen uit als ‘Delfts Blauw’, ‘de Zuiderzee’, ‘Hollands snoepgoed’ en hoe kan het ook anders; ‘Amsterdamse kitsch’.

Geniet van een oer-Hollands tafereel, geniet van de muziek, geniet van de bewegingen, maar kom vooral eens dichterbij want deze wagen heeft heel veel verrassingen in petto!