Renovatie grafzerken sep 2018

Drentse ‘gouverneursfamilie’ Hofstede  

Assen – Op de Noorderbegraafplaats in Assen wordt het graf van Petrus Hofstede en zijn nazaten gerenoveerd.

 Petrus Hofstede (1755-1839) vestigde zich als advocaat in Assen en maakte daar ook deel uit van de gemeenteraad in de periode van 1793 tot 1795. Na het vervullen van diverse juridisch bestuurlijke functies werd hij in 1807 landdrost van Drenthe. In 1810 bekleedde hij dezelfde functie in Overijssel.

Frankrijk

Na de annexatie van het Koninkrijk Hollanddoor Frankrijk in 1810 was Hofstede van 1811 tot 1813 prefect van het Franse departement Monden van de IJssel, maar een groot deel van zijn bestuurlijke carrière (1814 tot 1831) was hij gouverneur van Drenthe.

In die functie werd Petrus Hofstede getypeerd als een autoritair bestuurder, die echter wel Assen tot culturele bloei bracht. Hij woonde op het Asser landgoed Vredeveld. Bekend waren de door hem gegeven luisterrijke feesten en diners.

Lodewijk Napoleon

In 1809 zorgde hij ervoor de koning Lodewijk Napoleon zijn stad Assen bezocht, wat grote gevolgen heeft gehad voor de ontwikkeling van de stad. Het leverde Assen onder meer stadsrechten op.

De firma Veenstra uit Uithuizermeeden is dinsdag en woensdag op de Noorderbegraafplaats aanwezig om de rij grafstenen van de familie Hofstede te lichten. De stenen gaan naar het bedrijf om deze te repareren en te versterken met van onder ingelaten aluminium stangen, zodat ze weer jaren zonder te breken mee kunnen.

Muurtjes

In de tijd dat de stenen bij Veenstra worden bewerkt, is er tijd om de onderliggende stenen muurtjes te slopen, de bakstenen schoon te maken en een goed recht fundament te metselen zodat de grafstenen na herplaatsing in een mooie rij komen te liggen. Daarna worden de stenen zo beschilderd, dat de teksten weer mooi en leesbaar worden.

De renovatie kost 15.000 euro en wordt gesubsidieerd door de provincie Drenthe.