Asser veteranen cup 2009

Gezelligheid troef maar sportiviteit liet bij start Veteranencup te wensen over 

Het jubileumjaar van Assen  sportief met zaalvoetbal van start gegaan

 

ASSEN – De strijd om de Veteranen Cup is van start gegaan  en daarmee het Asser sportjaar 2009. Gewoontegetrouw gaan de wedstrijden gepaard met een hoog gehalte aan sportiviteit en gezelligheid. Dat laatste was wel het geval, maar de mate van sportiviteit was tijdens de wedstrijden af en toe zeer bedenkelijk.
Maar liefst acht keer werd een speler naar het strafbankje gestuurd. Aanvankelijk werd veel toegelaten door de overigens uitstekend leidende scheidsrechters.

Wetende, wat de aard van het toernooi is, werden overtredingen, waar volgens de regels een gele kaart  voor staat, met de mantel der liefde weggewuifd. Immers, veel spelers zijn als veldvoetballers maar slecht op de hoogte van de regels bij ‘futsal’ (zaalvoebal).

Als een speler een overtreding beging en kennelijk niet wist, wat hij verkeerd deed, leverde dat een reactie op die kon worden uitgelegd als ‘commentaar op de leiding’.
Scheidsrechters hadden daar begrip voor en bestraften dat aanvankelijk niet. Later wel, nadat toernooileider Luc Rengers daar met hen over had gesproken.
Het directe gevolg was daarna acht keer geel in drie wedstrijden. Toen was het kwartje gevallen, want de laatste wedstrijd kon zonder straftijd worden afgewerkt.
Onder grote publieke belangstelling begon de strijd in Poule A erg productief. Binnen vier minuten was de stand bij FC Amboina-FC Assen 1-3. Dit voortvarende begin leidde echter niet tot een waterval aan doelpunten, want uiteindelijk werd de eindstand 2-4.
De Asser Veteranen Selectie (AVS) moest het als titelverdediger opnemen tegen mede-finalist van 2008 ACV. Het AVS-team won met 3-0, dezelfde cijfers als vorig jaar.
Alex Stam, Peter Kuntz en Ron Bambach namen de goals voor hun rekening. Het bleek de enige overwinning te zijn voor AVS.

 

Tegen FC Amboina kwam het in een mooie wedstrijd, met af en toe wat solistische acties van beide kanten, niet verder dan 1-1.
FC Assen dwong eveneens een gelijkspel af. Het was de laatste wedstrijd om te bepalen wie werd geplaatst voor de winnaarspoule. AVS had aan een gelijkspel voldoende, terwijl FC Assen moest winnen. Ron Bambach opende de score tijdens een straftijd van FC Assen. Pascal Erkens tekende voor de gelijkmaker, waarna Johan Pitstra AVS opnieuw aan een voorsprong hielp (2-1).
Erkens scoorde opnieuw, waarmee de eindstand was bereikt (2-2). Het toch wel verrassende FC Assen werd hiermee naar de verliezerspoule verwezen.
ACV 
werd winnaar in de poule. Na de nederlaag tegen AVS volgden twee zeges en dat bleek voldoende voor de eerste plaats.
Poule B was tot de laatste minuut spannend. LEO moest winnen van Asser Boys met tenminste twee goals verschil, teneinde Achilles 1894 voorbij te streven in de eindstand. Jack de Jong opende de score voor LEO, maar Erwin Kruit nam de gelijkmaker voor zijn rekening (1-1). Vijf minuten voor tijd nam LEO opnieuw een voorsprong door Arjan Starke.
De aanvallen van Asser Boys waren in de slotfase niet doeltreffend, waardoor een counter van LEO twee minuten voor het einde voldoende was voor een 3-1 voorsprong.
Het was opnieuw Jack de Jong, die raak schoot. Een strafschop voor Asser Boys dreigde roet in het eten te gooien, maar vlak voor tijd werd Johan Molema de held van LEO door de penalty te stoppen. LEO dus in en Achilles 1894 uit de winnaarsronde.
LTC startte in deze poule als de gedoodverfde favoriet. Alle drie duels werden in winst omgezet, hoewel de 1-0 zege op Asser Boys pas in de laatste minuut tot stand kwam. Doelman Marcel Boorsma bleek een betrouwbare sluitpost. Hij is de eerste veteraan, die jonger is dan het toernooi en tevens het bewijs, dat de 31-jarige Veteranencup bezig is met een nieuwe generatie.
Met name ACV en de Veteranenselectie beginnen met een fors aantal 50-plussers bejaard te lijken, hoewel er nog immer wordt gespeeld alsof het jonge goden zijn.
Dat is  zaterdag te zien als  om 19.00 uur in de Marsdijkhal wordt begonnen met de kruisfinales en de finalewedstrijden.

Uitslagen Poule A                Uitslagen poule B

 

FC Amboina – FC Assen       1-3       Achilles 1894 – Asser Boys    5-3

Asser Vet- Selectie – ACV    3-0        LEO – LTC                             1-3

FC Amboina – Asser V.Sel-.  1-         Achilles 1894 – LEO               3-3

FC Assen – ACV                   1-2      Asser Boys – LTC                  0-1

FC Amboina – ACV                3-2       Achilles 1894 – LTC               0-3

FC Assen – Asser V.Sel.        2-2      Asser Boys – LEO                  1-3

 

Eindstand poule A                        Eindstand poule B

 

  1. ACV                        3-6       5-5       1. LTC              3-9          7-1
  2. Asser Vet.Selectie  3-5       6-3       2. LEO              3-4          7-7
  3. FC Assen               3-4       7-6        3. Achilles ’94  3-4          8-9
  4. FC Amboina           3-1       4-8         4. Asser B.     3-0          4-9

 

Het programma voor zaterdag 10 januari

 

19.00 uur  FC Assen – Asser Boys

19.30 uur  FC Amboina – Achilles 1894

20.00 uur  ACV – LEO

20.30 uur  Asser Veteranen Selectie – LTC

Vanaf 21.00 uur worden de vier finalewedstrijden gespeeld

Spannende finale in stampvolle Marsdijkhal


ACV wint voor zevende keer  Veteranencup en pakt ook de Sportiviteitsprijs

ASSEN – ACV heeft zaterdagavond voor de zevende maal het zaal-voetbaltoernooi om de Asser Veteranen Cup gewonnen. Na een moeizaam begin in de voorronde –  een 0-3 nederlaag tegen de Asser Veteranen Selectie (AVS), werden verder alle wedstrijden gewonnen. De finale ging opnieuw tegen AVS en werd een revanche op de nederlaag van vorig jaar. AVS trok toen ook al met 3-0 aan het langste eind.
Al binnen twee minuten nam ACV afstand door een goal van Roel Wormmeester, waarna René van Spijker de voorsprong verdubbelde (2-0). Er waren toen nog maar vier minuten gespeeld in de wederom tjokvolle Marsdijkhal. Geleidelijk aan kwam AVS beter in de wedstrijd. Er waren leuke staaltjes voetbal te zien, die ACV weliswaar onder druk zette, maar onvoldoende doeltreffend waren om het team op de knieën te krijgen.
Selectieveteraan Johan Pitstra, die dus tegen zijn eigen club voetbalde, knalde tegen de onderkant van de lat. De terugspringende bal was voor de ACV’ers,  en als afronding van de counter schoot Wormmeester op de paal.
ACV combineerde beter. De spelers wisten elkaar gemakkelijk te vinden, terwijl het gelegenheidsteam van AVS het meer moest hebben van solistische acties. Af en toe waren deze oogstrelend, met name als oud-international Peter Hoekstra de bal beroerde. De schotvaardigheid liet echter te wensen over. Het vizier stond kennelijk niet op scherp en doelman Pieter Hoolsema stond succes in de weg.  Tien minuten voor het einde scoorde René van Spijker uit een strafschop, waarmee de zege leek beklonken. AVS zette echter nog eens aan, maar verder dan schoten voorlangs en wederom op de paal kwam AVS niet.
Tot in de laatste minuut. Peter Hoekstra mocht een strafschop nemen, die door gelegenheidsdoelman Rob Salomons werd gestopt. Een tweede en derde inzet van Hoekstra bleven ook onbenut. Toch raakte de bal tijdens de scrimmage over de lijn.
De graaiende Salomons gaf het laatste zetje, waardoor Peter Hoekstra luttele seconden voor het einde de eer wist te redden (3-1).  Dat ACV de finale bereikte, dankte de ploeg aan de 4-2 overwinning op LEO, dat op routine werd verslagen. Bij LEO was Jack de Jong de gevaarlijke man. Hij nam beide treffers voor zijn rekening.
De Veteranen Selectie had het in de kruisfinale een stuk moeilijker. Opponent LTC was bij vlagen beter, maar kwam toch achter door Ron Bambach.
De daardoor ontstane 1-0 stand bleef tot een minuut voor tijd gehandhaafd. De goal, die een verlenging bewerkstelligde, werd gemaakt door Henri Mantouw. Bijzonder was, dat LTC op dat moment met een mannetje minder speelde door een tijdstraf. De uitstekend keepende Marcel Boorsma stopte enkele seconden voor tijd een inzet van Peter Hoekstra.
Tijdens de verlenging werd niet gescoord, waarna strafschoppen uitkomst moesten bieden. Invaller-doelman Henk Erkelens werd de grote man door de strafschop van Henri Mantouw te stoppen en daarmee de finaleplaats veilig te stellen.
In de strijd om de derde en vierde plaats kon LTC opnieuw strafschoppen nemen. In de reguliere speeltijd was een 2-2 stand bereikt tegen het verrassende LEO, dat twee minuten voor het einde nog de leiding had.
Weer was het Henri Mantouw, die gelijkmaakte. In de verlenging werd niet gescoord, waardoor strafschoppen noodzakelijk waren.
Na zelf raak te hebben geschoten stopte Boorsma de inzet van LEO, waarmee hij ‘brons’ voor LTC in de wacht sleepte.
Een smet op het toernooi was de actie van een FC Amboina-speler, die zijn opponent in het gezicht spuwde. Voor het eerst in de 31-jarige geschiedenis van het doorgaans zo sportieve toernooi werd een speler met rood weggezonden.
Wethouder Jaap Kuin reikte na afloop, samen met organisator Luc Rengers, de prijzen uit, waaronder de sportiviteitsprijs, die voor Cupwinnaar ACV was weggelegd.

Loting voor Asser Veteranen Cup zonder FC Amboina leidt tot veranderd speelschema

ASSEN
–Het zaalvoetbaltoernooi om de Asser Veteranen Cup wordt op 9 en 16 januari voor de 32ste keer gehouden met ACV als titelverdediger.
Zondag werd hiervoor tijdens een uitzending van Radio Assen de loting verricht om het speelschema te kunnen vaststellen.  De organisatie werd geconfronteerd met de mededeling dat FC Amboina  had besloten niet meer aan het toernooi te willen deelnemen.

Over de reden daarvoor moest de organisatie in het duister tasten,  maar op de website van de club wordt aangegeven, dat wangedrag van enkele Amboina-spelers tijdens het laatste toernooi en de negatieve publiciteit hierover, daaraan ten grondslag ligt. Ook komt tot uiting dat het bestuur van de vereniging vindt dat het toernooi te prestatiegericht is geworden, wat de  verbroedering van de Asser clubs niet bevordert.
Organisator Luc Rengers kan het besluit niet plaatsen en zegt het  te betreuren. “Maar de deur blijft open staan”,  laat hij weten.
Door het wegblijven van Amboina kan er niet volgens het gebruikelijke poulesysteem worden gespeeld.
Toch moest er worden geloot om invulling te geven aan het speelschema en onder leiding van de heren Nico Huisman (Sudosa/Desto) en Aart Rossing (wedstrijdsecretaris van Asser Boys) werd  een wedstrijdprogramma vastgesteld dat een halve competitie inhoudt.
De twee beste teams spelen de finale om de uiteindelijke winnaar aan te wijzen.
_________________________________________________
Het populaire zaalvoetbaltoernooi vindt plaats in de Marsdijkhal op 9 en 16 januari.
Op beide avonden wordt om 19.00 uur afgetrapt.
De toegang is gratis.