Asser Veteranen Cup 2006

 trekt veel publiek en vraagt voor zaterdag om meer zitplaatsen

 Spelpeil bij veteranen doet niet onder voor topteams.Lager tempo goed gemaakt door hoogstandjes

ASSEN – De tweede generatie veteranen dient zich aan. De achtentwintigste editie van het zaalvoetbaltoernooi met als inzet de Asser Veteranen Cup bracht aan het licht dat de jongste veteranen tijdens het eerste toernooi de kleuterschool net waren ontgroeid. De bij enkele teams toegediende verjonging veroorzaakte een aanmerkelijk verhoogd spelpeil en dit komt het toernooi en daarom zeker de toeschouwers ten goede.

Met weemoed zaten diverse oudgedienden op de tribune, denkend aan vroeger jaren, toen zij zelf nog actief waren.
“Het is een heel andere ervaring om hier te zijn en niet mee te doen”, sprak Max Jung, een overbodig geworden veteraan. Later op de avond zag hij er een voordeel in vanwege de deelname aan de veel langere derde helft. Want het moet gezegd, het Veteranen Cuptoernooi is geweldig gezellig. Oud-profvoetballer Anne Mulder (FC Groningen en SC Veendam) kan zich geen mooier toernooi voorstellen. Je komt hier mensen tegen, die je jaren niet hebt gezien en met wie je vroeger menig balletje hebt getrapt. Organisator Luc Rengers zegt dan ook dat de oorspronkelijke opzet van het toernooi nog steeds wordt gehandhaafd: het even bewegen in de winterstop op een gezellige en sportieve manier, waarbij de rivaliteit tussen clubs onderling van geen betekenis mag zijn.

“We beoefenen allen dezelfde sport en zonder tegenstander valt er geen plezier te beleven. Kortom we hebben elkaar nodig! Dat wordt gesymboliseerd door de clubvlaggen aan elkaar vast te maken.
Toen in de jaren zeventig werd gestart met het toernooi werd als eis gesteld, dat deelnemers actief veldvoetballer moesten zijn.

Of die stelling nog wordt gehandhaafd valt echter te betwijfelen. Hoe kan het anders, dat een wereldspeler als Peter Hoekstra acte de présence kan geven, terwijl hij nog geen 35 jaar oud is”.
Rengers zegt, dat per team twee dispensatiespelers die ouder zijn dan dertig worden getolereerd. Bovendien is het zonde als een speler met de kwaliteiten van Hoekstra, niet wordt toegelaten. Het publiek krijgt zo de kans te genieten van de balvirtuoos. En nog gratis ook!
Inderdaad trok het toernooi veel publiek. Sterker nog: de hal was eigenlijk te klein. Overwogen wordt om bij de finale-avond van komende zaterdag banken bij te plaatsen om het talrijke publiek van een plaatsje te voorzien.

Op het gebied van voetbal moet worden vastgesteld dat het gemiddelde spelpeil niet onder doet voor eerste elftallen. Het tempo laat af en toe te wensen over maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de technische hoogstandjes, die de veteranen laten zien. Met name Peter Hoekstra en Johan Pitstra van de Asser Veteranen Selectie (AVS) deden van zich spreken. Maar zeker ook nieuwkomer Angelo Soumeru vertoonde oogstrelende kunstjes.

In poule A eisten Achilles 1894 en FC Amboina de favorietenrol op door de eerste twee wedstrijden in winst om te zetten. Het onderlinge duel moest leiden tot een poule-winnaar, wat van belang is voor de kruisfinales.

Er was bijna een kwartier gespeeld voordat de eerste treffer viel aan te tekenen. Rico Risamasu schoot raak, maar Arnold Stollenga scoorde onmiddellijk tegen. Angelo Soumeru trof vervolgens doel en zo zag men drie goals binnen een minuut. In de laatste minuut maakte Risamasu een eind aan de twijfel door de Achilles-goalie op het verkeerde been te zetten en de bal in te tikken (1-3). Titelverdediger Achilles 1894 moest derhalve genoegen nemen met de tweede plaats.

De spanning in poule B was groter. Een prachtige wedstrijd tussen ACV en AVS eindigde weliswaar met slechts twee goals, maar het tempo lag een stuk hoger en individuele acties waren het zout in de pap. In de eerste minuut schoot Rob Salomons al op de paal en Paul Hoekstra, die tegen zijn broer speelde, knalde net naast. Na het energieke begin van ACV vonden inzetten van Anne Mulder en Peter Hoekstra niet de juiste richting. Acht minuten voor het einde zette Peter een aanval op en met enkele prachtige passeerbewegingen (de schaar) bereikte hij een medespeler.
Deze tikte de bal terug naar Peter en doelman Harm Hovenkamp had het nakijken. Over en weer ontstonden diverse aanlokkelijke acties zonder echt te kunnen spreken van kansrijke situaties. Drie minuten voor tijd knalde Eddy Schollema de teams naast elkaar (1-1).
Ook Asser Boys wist het Selectieteam naast zich te houden. Hoewel na zes minuten Peter Hoekstra de score opende kon de Boys-ploeg zich behoorlijk handhaven. Halverwege de wedstrijd maakte Henk Kuiper via de paal gelijk. In de slotfase scoorde André Luchtenberg na een uitstekende aanvalsopzet over drie schijven. Enkele seconden voor tijd verschalkte Frank Tomatala AVS-keeper Hovenkamp met de enige starfschop van het overigens sportieve toernooi (2-2).
Dit resultaat had tot gevolg, dat AVS met de hakken over de sloot de winnaarsronde bereikte ten koste van Asser Boys dat slachtoffer werd van de sterke poule-indeling. Maar als je een toernooi op je naam wilt schrijven moet je van iedereen kunnen winnen.

Zaterdag beginnen de kruisfinales om 19.00 uur in de Marsdijkhal. De toegang is gratis.    De uitslagen van de eerste dag


Poule A

LEO – FC Amboina                      1-2

Achilles 1894 – LTC                     3-1

LEO – Achilles 1894                    2-6

FC Amboina – LTC                       3-1

LEO – LTC                                  0-2

FC Amboina -Achilles 1894           3-1

Eindstand

  1. FC Amboina3-9   8-3
  2. Achilles 18943-6   10-6
  3. LTC3-3   4-6
  4. LEO3-0   3-10

Poule B

Asser Boys – FC Assen          3-0

ACV – Asser Veteranen Sel,    1-1

Asser Boys – ACV                  2-6

FC Assen – Asser Vet. Sel.      0-3

Asser Boys – Asser Vet. Sel.   2-2

FC Assen – ACV                     2-6

Eindstand

  1. ACV                3-7   13-5
  2. Asser Veteranen Sel,      3-5 6-3
  3. Asser Boys3-4   7-9
  4. FC Assen3-0 2-12

Programma voor 14 januari

19.00 uur   LTC – FC Assen

19.30 uur   LEO – Asser Boys

20.00 uur   FC Amboina – Asser Veteranen Selectie

20.30 uur   Achilles 1894 – ACV

21.00 uur   aanvang finales

 

G.Voetbal van Asser Boys eigenlijk grote winnaar van druk bezocht toernooi


Amboina dicht bij de grote beker maar ACV trok toch aan langste eind in strijd om VeteranencupASSEN – De Asser Veteranen Selectie,  jaren achtereen de gevierde winnaar,- moest ditmaal toezien dat de oudere jongeren van ACV de grote beker pakten!  Dat was het verrassende slot van de  achtentwintigste editie van de Asser Veteranencup die ook dit jaar weer vele bezoekers naar de Marsdijkhal trok.
De teams van LTC, FC Assen, LEO en Asser Boys streden zaterdagavond om de plekken vijf tot en met acht, en FC Amboina. Achilles 1894, ACV en De Asser Veteranenselectie zaten in de poule waar de toernooi winnaar uit moest komen. Daarin FC Amboina en ACV namen het in de finale tegen elkaar op voor de felbegeerde eerste plaats.
Voor het eerst sinds lange tijd keek de Asser Veteranenselectie toe vanaf de tribune.  Zo zagen zij hoe ACV met vier tegen twee won. Jarenlang vormde de Asser Veteranenselectie een overheersend beeld in in De Asser Veteranencup, maar dat was nu dus anders..
Ook dit jaar waren er weer honderden scheidsrechters aanwezig. Vanaf de tribune hoorde je vooral de mannen verschillende keren de scheidsrechters vertellen hoe het wel en hoe het niet moest. De scheidsrechters trokken zich daar evenwel niets van aan. Zij zijn inmiddels gewend aan dit soort opmerkingen.  Alleen al het commentaar op de wedstrijden geeft aan hoe populair de Asser Veteranencup zich heeft gemaakt binnen het Asser voetbalwereldje. Elk jaar doen de teams maar wat graag mee en ook mu was de tribune weer gevuld met honderden liefhebbers.
In de finalepoule moest Achilles 1894 een bittere pil slikken tegen ACV want de ploeg werd met maar liefst 10-1 afgedroogd. De zaterdagclub scoorde met grote regelmaat en dat leidde af en toe tot frustratie bij Achilles, dat steeds agressiever begon te spelen. Dit leidde tot veel beroering onder het publiek.
“Sport verbroedert toch zegt men? Dat is hier niet te merken. Wat een vertoning”, sprak een bezoeker.
De finale, ditmaal dus zonder de Veteranen Selectie, was een lust om naar te kijken. ACV liep uit naar een 3-1 voorsprong maar toen FC Amboina terugkwam tot 3-2 was de strijd weer open. ACV scoorde drie minuten voor het einde een vierde goal en daarmee was de strijd beslecht en konden de ACV-ers even later hun feestje vieren.
Het was ook dit jaar weer een geslaagd toernooi, waar andermaal plezier hoog in het vaandel stond. Ook oud PSV’er en Ajacied Peter Hoekstra was weer van de partij. Vorig jaar werd hij gevraagd deel uit te maken van de veteranenselectie en dat is hem zo goed bevallen dat hij dit jaar zelf het voortouw nam.
Op eigen verzoek speelde hij weer mee in de Veteranenselectie. De sportiviteitsprijs ging dit jaar naar de FC Assen die de minste overtredingen. veroorzaakte en mede daardoor de meeste stemmen kreeg .
Organisator Luc Rengers keek tevreden terug.
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf vrij weinig meekrijg van wat zich in de zaal afspeelt want ik ben met veel dingen tegelijk bezig. Vooral met de voetbalwedstrijden zelf. Ik kondig ze aan, stel de spelers voor en geef door als er gescoord is. Dat ontgaat mij soms wel eens , maar gelukkig zit er vaak iemand bij die mij daarbij helpt.
Doel van de Veteranencup is ‘even bewegen tijdens de winterstop’, maar het loopt altijd weer uit op een brok gezelligheid. Ook dit jaar hadden we weer een verloting waarvan de opbrengst naar het G.voetbal van Asser Boys gaat.
Afgelopen donderdag kreeg de club tijdens de raadsvergadering subsidie toegewezen, maar er was nog een tekort van negenhonderd euro. Daarom werd besloten de opbrengst van de verloting daar aan te besteden”, aldus Luc Rengers .En zo was eigenlijk Asser Boys de grot te winnaar van de strijd om de Asser Veteranencup.