2007 Fietsen op thema Natuur en Groen

1Aantrekkelijke 35 km route met   passende culturele ingelastingen  Fietsen op thema Natuur en Groen trok maar liefst 300 deelnemers.
ASSEN – Het terras van de Thee-schenkerij van de Hofstede in het Asserbos was zaterdagmorgen geruime tijd goed bezet met fietsliefhebbers die wilden deel-nemen aan de speciale fietstocht die in het kader van het  thema  Natuur en Groen werd georganiseerd. Daar werden de routes uitgedeeld alsmede een cadeautje in de vorm van een koeltasje dat op het stuur konden  worden bevestigd.  Begeleid door de gezellige muziek van Men in Suits vertrokken zo’n driehonderd fietsers voor een rit van vijfendertig kilometer, die hen naar verscheidene mooie plekjes in het omringende Drentse  land leidde.
Het ging eerst doo r het Asserbos naar de Beilerstraat en via Graswijk richting Anreep naar het Lancaster Monument. Vandaar ging het over het nieuwe fietspad naar Eleveld. Halverwege was het eerste culturele punt ingericht, waar gedichten werden voorgedragen. Dat was helaas zo onopvallend aangegeven dat men dacht dat daar enkele fietsers zaten uit te rusten. In de buurt van Deurze lag het tweede culturele punt, waar de fietser werden uitgenodigd om op een groot bord uit te beelden wat zij onder rust verstonden en daar stonden al aardige impressies op.3
Richting Rolde links kon Galerie Kamps  worden bewonderd  gehuisvest in een middeleeuwse boerderij uit 1588. Vandaar afslaande richting Ballo kwam men langs de vroegere spoorlijn Assen-Gieten, die nu een wandelroute is.
Via de camping De Weyert  e n het streekmuseum “Het dorp van Bartje” achter en langs de Jacobus-kerk, en de hunebedden d17 en d18 kwamen de fietsers op een parkeer-plaats, waar zij het derde culturele punt aantroffen. Dat was een show van Marco Bonisimo  die leuke ballen/goocheltrucs uitvoerde. Na een bezoek aan de schaapskooi  ging het over de heide naar de grote zandvlakte, waar Liesbeth Takken en Hilda Top bezig waren met de voorbereiding van de Workshop LandArt.
Ze maken schilderijen en afbeeldingen op straat en in dit geval in het zand, met  stenen en andere soorten zand. 2De tocht ging verder over de heide die hier en daar al weer be-hoorlijk bruine kleur kreeg.  Richting Loon fietsend was het prachtig te zien hoe de Drentse Aa door het gebied slingert.
Uitkomend in Taarlo, waar op de Brink een ooievaarsnest staat, werd de weg na ar Loon ingeslagen, waar een Jazz Ensemble het publiek verraste. Goed driehonderd meter buiten Loon, linksaf en bij de betonnenbrug (bij poepjeshemel)aangekomen kon geluisterd worden naar verhalen die verteld werden door door Anita Ros. Over het Van de Muyezenbergpad (genoemd naar de grote  bevorderaar van het fietspaden-plan) werd Assen weer bereikt met de Markt als eindpunt.
4

Daar kon op de terrassen geluisterd worden naar het optreden van de gezellige The Full Minties, die voor een goede afsluiting van een attractieve fietstocht zorgden.  Zij gaven met hun kleding het thema Natuur en Groen een extra accent.  Meer foto over dit thema jaar klik hier