2009 In Pittelo massadans in de lichte mist

In drie wijken projectweken Historie van Assen voor de scholen gestart

ASSEN – De eerste Historie projectweken van de Brede School, die tot en met de volgende week worden gehouden, zijn dinsdag in de wijk Baggelhuizen begonnen met de vondst van een dagboek van Marrigjen Winters.  In haar dagboek vertelt zij over de komst van Lodewijk Napoleon, over de gebouwen en beroepen van 200 jaar geleden.
De bovenbouw van de Cbs het Octaaf begon met een lezing over turfsteken. In de wijk Kloosterveen was er ook een feestelijke ge-beurtenis en in de wijk Pittelo begonnen de kinderen met een ge-zamenlijke volksdans. De overige wijken hebben de projectweken Historisch Assen later dit jaar.
Om negen uur  was het in Pittelo op het grasveld acht er CBS De Lichtbaak een drukte van belang.nn
Daar waren half in de mist op het natte gras vooral de allerjongste kinderen druk aan het proberen de pasjes te maken voor de volksdans die zou worden uitgevoerd.
In de wijkkrant ‘de BBVP’ werd de buurt uitgenodigd om te komen kijken of mee te dansen. Alle kinderen van o.a. De Meander, PSZ het Piratenschip, CBS De Lichtbaak en OBS De Driemaster stonden daar klaar voor de dans. bbKobie Kuhn van dansgroep Trianthella leerde de kinderen de dans in enkele tellen aan.
Het was een mooi gezicht om als start deze grote groep kinderen uit de Pittelo samen te zien dansen.
In alle drie genoemde wijken worden gedurende deze weken allerlei activiteiten rond het thema Historisch Assen georganiseerd.
Zo doen alle instanties, van kinderdagverblijf, school tot buitenschoolse opvang mee aan een Oud Hollandse spelletjesdag. Deze wordt georganiseerd door de HIS. De HIS studenten zijn gedurende deze tien dagen elke dag op een andere locatie om de kinderen te laten kennismaken met Oud Hollandse spelletjes.
Voor de peuters en de onderbouw komt er deze week een verhalenverteller. De Pabo heeft een ‘webquest’ gemaakt en er zijn leskisten van het Drents Archief waaruit veel van de geschiedenis van Assen kan worden opgedaan.