Ambulancezorg verkeerspark

Themadag Ambulancezorg gaf  goede indruk van het werk van de eerste hulp op de weg en in oorlogsgebied  dit bericht en foto’s zijn gemaakt in 2008 augustus .ASSEN –
Het Verkeerspark  stond donderdag in het teken van de Dag van de Ambulance-zorg. Er waren hedendaagse, historische en militaire ambulan-ces te zien en diverse activiteiten georganiseerd door het Verkeerspark en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Er werd een bijna volledig overzicht geboden van wat er op het gebied van het gebruik van ambulances in de geschiedenis is gepasseerd.
Zo waren er twee twee kleine solo ambulances, die in bepaalde gebieden worden ingezet. Ze zijn altijd onderweg en dichterbij een ongeval dan de ziekenauto die nog in de garage staat. Ze hebben dezelfde uitrusting, maar in hun auto is geen ruimte voor een brancard.Voor een aantal kinderen was het een geweldige ervaring een stuk mee te rijden op de gewone straat met het zwaailicht aan.
Er stonden ook een ambulance van het leger in tankuitvoering, een  brancard op een speciale fiets, een behoorlijk oude legerambulance en een die nog in gebruik is. Het verschil met de gewone ambulance is dat er liefst vier patiënten over allerlei terreinen in kunnen worden vervoerd. Ook was er een legerjeep met de brancard er boven- op geplaatst, die een rondje maakte op de Quadbaan. In het   park stond een heel rijtje ambulances opgesteld, het materiaal van de  Sigma (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie).
Dat is een eenheid van vrijwilligers, die de professionele hulpverleners assisteert en ondersteunt bij grootschalige ongevallen en rampen. Samen met de ambulanceteams en een traumateam vormen zij de Geneeskundige Combinatie (GNK).

 In een  opblaasbare tent  stonden brancards klaar voor bij bijzonder calamiteiten.
Ook werd er nog een praktijk echte demonstratie van een uitrukkende ambulance gegeven. Plotseling was er een sirene te horen van een ambulance, die dwars door het Verkeerspark doordrong naar een plek waar Bobby, de Engelse politieman van het park, een ongeluk had gekregen. Dat was even schrikken voor de kinderen, maar toen duidelijk werd dat het niet echt gebeurd was, konden ze gerustgesteld toekijken hoe de hulpverlening te werk gaat.
Het Sigma Team liet het publiek zien hoe je een gewonde op een plank moet leggen en vervoeren.
Commentaar van een jonge toekijker: “Oei,  je ligt er wel heel stijf op. Heel vreemd!”

Bijdrage Ineke Heijting  Asserjournaal

Klik hier voor alle foto’s die ik toen maakte