De eerste boot is al binnen 2009

en Assen is klaar voor de grote stroom van vaargasten

ASSEN – De eerste boot is bin-nen en er zullen er nog vele volgen. Want het vaarseizoen is weer begonnen en daar zal ook Assen weet van krijgen. Met het eerste volle seizoen voor de boeg mag op een flinke toe-stroom van recreatieschepen in alle uitvoeringen en maten worden gerekend.
De belangstelling voor de  vaart naar Assen is vorig jaar dermate geweest, dat het geen twijfel behoeft te lijden dat varend Nederland de stad zal weten te vinden. Dat schept verplichtingen en daar is inmiddels rekening mee gehouden.
Vorig jaar is een enquête gehouden onder de recreatievaarders en daaruit heeft men de behoeften, wensen en verlangens van het varend volk kunnen destilleren.
Voor dit vaarseizoen zijn al veel  aandachtspunten uit de enquête meegenomen en verbeterd. Zo komen er voorzieningen in de vorm van douches, wc’s en  een schoon waterpunt.
Er zijn al extra elektriciteitspunten en  bolders gerealiseerd. Aan de Vaart NZ zijn de nieuwe voorzieningen al zichtbaar. Voor de havenmeester, die inmiddels is begonnen, is een gevarieerde taak weg gelegd.  Hij bedient de bruggen, dient als aanspreekpunt voor de gasten en zorgt ervoor dat alles goed verloopt.
Ze hebben een tijdelijk karakter; het wachten is op de bouw van het cultureel kwartier, want daarin wordt ook ruimte gevonden voor de permanente faciliteiten, die de stad straks aanzien moeten geven in de wereld van de recreatievaart.