Oude Witterbrug naar Kloosterveen

Dag-en-nacht werk om Oude Witterbrug naar Kloosterveen te brengen

ASSEN – Wethouder Harmke Vlieg-Kempe moest dinsdag-morgen al vroeg uit de sponde om de Oude Witterbrug op te hijsen en op de wal te zetten. Dit was het startsein voor het plaat-sen van de eerste beweegbare brug van de veelbesproken Blauwe As. Professioneel gestoken in een gevarenvestje en met werklaarzen aan klom zij in de hijskraan om zich wegwijs te laten maken in de cabine, maar daar bleef het bij. Het ging meer om een symbolische handeling, want, zo ver-klaarde de projectleider Johan Davidse, “Voor een leek is het te moeilijk om dit werk te doe en dus te gevaarlijk.” Vandaar dat het bij een symbolische handeling bleef.
Het er op takelen van de brug had enige vertraging opgelopen omdat onder de brug een zwaluwenpaar aan het broeden was.
”Eerst toen die waren uitgevlogen konden we aan de slag”, aldus de heer Davidse. Het uit elkaar halen van de brugdelen en ze daarna op de wal zetten was een karwei, dat tot aan het middaguur duurde.
Daarna volgden nog werkzaamheden ter voorbereiding van het laden van de brugdelen op een dieplader, die de ijzeren massa ’s nachts naar de Veste-singel in Kloosterveen moet brengen.
Aannemer BAM gaat op de plek van de oude brug een nieuwe beweegbare brug bouwen voor fietsers en voetgangers.
Deze brug, die de Willem III brug gaat heten, krijgt  een opvallend uiterlijk door het open en ranke ontwerp.

Bijdrage  Ineke Heijting