Ada Klaassens bedenkt winnende naam

autobrug: Blauwe Klap. ‘Ik ben hier erg blij mee. Dit is mijn brug!’

ASSEN – De nieuwe autobrug over het Kanaal bij de Havenkade/Industrieweg heeft de naam Blauwe Klap gekregen. De bedenkster van de naam, die had gereageerd op de oproep van de gemeente Assen om een mooie naam te verzinnen voor de brug, is Ada Klaassens uit Assen. Ada Klaassens (links) en wethouder Harmke Vlieg. De Blauwe Klap zal straks op het naambordje komen van de nieuwe autobrug. ● 2015 © Robbert Willemsen

 

Dat werd vrijdagmiddag bekend gemaakt in het Drenthe College. Wethouder Harmke Vlieg gaf aan, dat de jury zich door een aanbod van 760 ingezonden namen had gebogen. “En daar zaten kleurrijke namen bij. Namen met bloemen, met straatnamen, dieren, historische namen, refererend aan de Florijnas en ook fantasienamen.”

Vlieg tilde een tipje van de sluier op. “Twee veel voorkomende namen waren Florijnbrug en Het Saluut. Maar die werden het dus uiteindelijk niet.”

De naam die het uiteindelijk wél werd, is volgens Vlieg origineel, heeft het goede ritme en blijft lekker hangen. “Bovendien is het een kwinkslag naar het blauwe water en de Blauwe As én is het noordelijk dialect voor beweegbare brug.”

De Blauwe Klap dus. Heel lang hoefde winnares Ada Klaassens daar niet over na denken. “Ik woon al 22 jaar in Assen, maar kom uit de kanaalstreek, Musselkanaal. Daar heb je veel bruggen en één daarvan is de IJzeren Klap. Nou ja, toen lag het voor de hand dat ik voor Assen in het kader van de Blauwe As kwam op Blauwe Klap. En toen ik hoorde dat ik gewonnen had dacht ik ‘Yes!’ En dat gevoel heb ik nog steeds, haha.”

Het zal voor Ada Klaassens straks een apart gevoel zijn om over de brug te rijden en dan de door haar bedachte naam op het bordje te zien. “Ik ben hier erg blij mee. Dit is mijn brug!”