Ik wil winnen. Altijd

DSC0064797-voudig volleybalinternational Joost Kooistra opvallende verschijning tijdens Asser Veteranen Cup. ‘Ik wil winnen. Altijd’

10 januari 2016 12:15 INTERVIEW – Hij is zaterdag met zijn 1.95 meter en 110 kilogram schoon aan de haak een opvallende verschijning op de vloer van De Marsdijkhal. Niet echt op maat gesneden voor zaalvoetbal. Maar Joost Kooistra (39), uitkomend voor Asser Boys, houdt zich aardig staande. Joost Kooistra in actie: Ik wil het goed doen, geen fouten maken. ● 2016 © Ineke Heijting   bron Assercourant

Het zal zeker niet alle edities voorkomen dat organisator Luc Rengers een 97-voudig international mag begroeten tijdens de traditionele Asser Veteranen Cup. Kooistra verzamelde die caps weliswaar bij het volleybal, maar toch.

De voormalig topspelers van onder meer Sudosa-Desto, Zwolle en Dynamo Apeldoorn kwam zelfs uit op de Olympische Spelen, in 2000 in Sydney, waar hij met de nationale selectie een mooie vijfde plek behaalde. Vijf jaar geleden zette Kooistra een punt achter het volleybal, maar de inmiddels in Assen woonachtige Fries wilde twee jaar geleden toch weer wat gaan doen op sportief gebied. Friese selectie   Wat niet iedereen weet, is dat Kooistra vroeger een veelbelovende voetballer was. “Ik speelde tot de c-junioren bij Stanfries in Appelscha. Spits of laatste man. Ik schopte het zelfs tot de Friese selectie, maar ik zocht op een gegeven moment een andere uitdaging. En dat werd volleybal. Nee, geen verkeerde keuze, haha. Ik heb een hele mooie carrière gehad.”

Maar in Assen wilde Kooistra – tegenwoordig spelersmakelaar – wel weer tegen een bal trappen in plaats van slaan. Omdat hij pal naast Jan Blauw, – secretatis van Asser Boys – woont, kwam Kooistra er eigenlijk niet onderuit om bij de blauwwitte volksclub de voetbalschoenen aan te trekken. Hij speelt nu anderhalf seizoen voor het zevende team. En ja, als je de respectabele voetballeeftijd van 35 bent gepasseerd, kom je automatisch in beeld voor de Asser Veteranen Cup. Het snelle spel in de zaal, daar moet Kooistra toch wel aan wennen. Zeker met dat grote lijf van ‘m.

Kapot   “Het tempo ligt hoog, maar ik pik de manier van spelen in de zaal wel snel op. Ik moet trouwens eerlijk zeggen; na een paar minuten was ik al kapot. Dit is natuurlijk heel iets anders dan op het veld voetballen, waar je veel meer rustmomenten hebt. Hier ben je constant in beweging. En ja, dat grote lichaam is inderdaad niet echt gemaakt voor zaalvoetbal. Er mogen ook wel een paar kilootjes af, maar voor de rest is dit het resultaat van jarenlange krachttraining bij het volleybal.”

Het lichaam wordt met het verstrijken van de jaren dan wel iets minder soepel, de topsporter zit nog steeds verankerd in de instelling van Kooistra. “En dat gaat er ook nooit uit, haha. Wat ik ook doe, en op wat voor niveau het ook is: ik wil winnen. Altijd. Dat zit er gewoon ingebakken.”Het is ook de sfeer in de Marsdijkhal. De spelers worden dan wel allemaal een dagje ouder, maar niet minder fanatiek. Kooistra: “Zag je net die wedstrijd tegen LEO? Staan we vlak voor tijd met 2-0 voor, maken zij in de laatste seconden nog twee doelpunten. 2-2. Onze eigen schuld, we hadden niet de rust de partij uit te spelen. En ja, daar baalt de hele ploeg van.”  Zenuwachtig   Het klinkt een beetje vreemd uit de mond van Kooistra – de man die op het hoogste internationale volleybalpodium acteerde en de Olympische Spelen meemaakte – te horen dat hij best zenuwachtig was voor de Asser Veteranen Cup. Lachend: “Toch is het zo. Ik wil het goed doen, geen fouten maken.”  Het gaat hem zaterdagavond anders prima af. Asser Boys bereikt als winnaar van poule B de finaleronde en doet volgende week mee in de strijd om de bokaal. Kooistra heeft genoten. Maar hoe het ‘oude lijf’ de komende dagen reageert op een avondje continue rennen, draaien en trappen… “Mwoh, misschien dat ik mijn hamstrings wat ga voelen, maar ik speel natuurlijk ook op het veld, ben als volleyballer wel gewend aan de harde ondergrond van de zaal en herstel als oud-topsporter nog steeds vrij snel. Gelukkig wel.”