Historische Wagons

De trein, in het bijzonder de wagon behoort tot de meest significante en terugkerende symbolen van de Jodenvervolging. Daarom heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork onlangs vijf originele goederenwagons opgespoord en gekocht. De eerste wagon is in december vanuit de Duitse plaats Butzbach overgebracht naar Nederland. Daar zijn de afgelopen maanden twee wagons gerestaureerd, die inmiddels een plek hebben gekregen op het kampterrein.

Het Herinneringscentrum heeft gezocht naar goederenwagons die gebouwd zijn vóór 1945. Hiervan is bekend dat ze allemaal zijn ingezet door de nazi’s om gevangenen en militairen te vervoeren.

In de eerste week van april 2015 zijn de twee gerestaureerde wagons teruggeplaatst op het kampterrein.

De goederenwagons worden vanaf 12 april 2015 – zeventig jaar na de bevrijding van Durchgangslager Westerbork – gebruikt om het verhaal van kamp Westerbork beter te kunnen vertellen aan vooral de jongere bezoekers, die behoefte hebben aan concrete verbeelding van deze historische locatie.

De goederenwagons staan op de Rampe, de plaats in kamp Westerbork waar de treinen tijdens de oorlog naar de vernietigingskampen in het oosten vertrokken.

Uit de wagons klinken De Gesproken Namen, als audio monument voor alle vanuit Nederland gedeporteerde mensen.
Directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork Dirk Mulder noemt de wagons een “internationaal icoon van de Jodenvervolging”.

Bron Kamp Westerbork