Kom de schapen zien op zondag 3 november

Op zondag 3 november wandelt de schaapskudde van Landschapsbeheer het Witterveld traditiegetrouw aan het einde van het graasseizoen door het centrum van Assen. De schaapskudde begraasde een half jaar lang het beekdallandschap De Landjes in Marsdijk. De kudde gaat nu terug naar het winterverblijf in het Witterveld. Herders en goedgetrainde bordercollies begeleiden de schapen.

Vindt u het leuk om de schapen te zien?

Dat kan. De schaapskudde vertrekt  rond 11.30 uur vanuit het weiland bij Loon via de Lonerweg richting Assen-Oost. Rond 13.00 uur komen de schapen aan in het centrum.

Op de Brink houdt de kudde een half uur rust.

De volledige route van de schapen is als volgt: Peeloërweg, Lonerbroekweg, Lonerstraat, Rolderhoofdweg Rolderstraat, Javastraat, Noordersingel, Brinkstraat, Brink, Torenlaan, Nassaulaan, Hoofdlaan, Westerlaan, Westerbrink, Veenkampen (fietstunnel veenkampen onder Europwaweg Zuid), Veenkampen/De wouden, (fietspad tunnel A28), Kloosterdijk (fietspad), Witterhaar, Paaskamp (fietspad) en Witterweg.

Omstreeks 15.00 uur bereiken de schapen hun verblijf aan de Witterweg.

In april 2020 zijn de schapen weer paraat in De Landjes in Marsdijk.

Bewuste keuze voor begrazing van schapen

De gemeente Assen kiest er al acht  jaar bewust voor om met schapen De Landjes te onderhouden. De Landjes is veel te drassig om gras en beplanting machinaal te maaien. Daarnaast is begrazing van schapen een milieuvriendelijke en duurzame keuze. Doordat schapen met hun vacht en poten zaden meenemen, verspreiden zij makkelijk plantensoorten.

Meer informatie over de stadsbegrazing?

Kijk voor de route en informatie over de schapen op www.bordercolliepagina.nl/landschapsbeheer/stadsbegrazing-assen(externe link) of volg de herder op Twitter via @Stadsbegrazing.