Geweldige derde plek Endeveld/Remmé in Portugal

Met een geweldige derde plek in de sprintrace van de laatste zijspan WK-race van dit seizoen hebben Kees Endeveld (Grolloo) en Jeroen Remmé (Ens) zaterdag aan het einde van de middag hun eerste podiumplek in een race voor het wereldkampioenschap behaald. Op het circuit Estoril in Portugal profiteerde Team Drugsadvies Sidecarshop optimaal van de juiste bandenkeus. Het duo koos ervoor om in de sprintrace op intermediates banden, terwijl van de concurrenten bijna iedereen op regenbanden van start ging.

Nadat in de kwalificatie, onder kletsnatte omstandigheden, de tiende plaats was gerealiseerd, gingen Endeveld en Remmé matig van start. Na de eerste ronde kwam het tweetal als elfde door. Naarmate de race vorderde droogde de baan zienderogen op en kwamen er lange droge sporen op het asfalt, waarvan het duo Endeveld/Remmé optimaal kon profiteren met de intermediates, een tussenvorm van een regenband en een slick. Doordat de concurrentie op regenbanden was vertrokken en tijdens de race snelheid moest inleveren, maakte Team Drugsadvies Sidecarshop forse sprongen door het veld. Het tweetal belandde enkele ronden voor het einde al op de vijfde plaats. In de laatste ronde klom het tweetal op naar de vierde plaats en verschalkte vlak voor de finish ook nog het Britse duo Sam en Adam Christie, waarna de derde plaats in hun handen kwam. Die podiumplaats stonden Endeveld en Remmé niet meer af, waardoor zij boven alle verwachtingen een plek op het ereschavot behaalden in een WK race.

“Ontzettend mooi”, glunderde Kees Endeveld na afloop.

“We hebben enorm gegokt met de banden. Ik zag voor de start dat het iets droger werd en dat ook het asfalt een paar kleine droge plekjes kreeg. Ik hoopte dat het door zou zetten en dat bleek het geval. Een enorme gok, maar die pakte geweldig uit”, zei een opgetogen Kees Endeveld zaterdag aan het begin van de avond, na de race.

“Zondag hebben wij onze tweede race, de Gold Race, maar dat wordt nooit zo goed voor ons als deze sprintrace. Wij zijn enorm blij.”

De race in Estoril is ook het einde van een lang seizoen voor de zijspancoureurs. Endeveld en Remmé hoopten bij de eerste tien in het WK te kunnen eindigen, maar met nog één wedstrijd te gaan, zondag, is de zesde plaats zelfs mogelijk. “Het eerste WK-seizoen is tot nu toe voor ons boven verwachting. We hopen dat we het ook morgen tot een goed einde brengen”, besluit Endeveld zijn reactie.