SPREZZATURAWEEKEND VOL ACTIVITEITEN

In het weekend van 28 en 29 september bruist de binnenstad van Assen van de Sprezzatura-activiteiten. Vaart in Assen heeft in samenwerking met ByMaureen, Fun & Feestverhuur Assen en vele betrokken ondernemers en culturele partners in de binnenstad een uitgebreid programma met gratis activiteiten voor jong en oud samengesteld.

28 september: Sprezzatura Fashion Show Op zaterdag 28 september is het stadshart van Assen van 12.00 tot 16.00 uur één grote catwalk. Bijna 40 ondernemers uit de binnenstad tonen hier in twee spetterende modeshows de allernieuwste mode en lifestyleproducten. De modellen lopen vanaf een groot podium op het Koopmansplein via lange rode lopers de drie winkelstraten rond het plein in. Tussendoor is er van alles te doen voor de bezoekers.

29 september: Sprezzatura Koopzondag Op zondag 29 september barst het in de binnenstad van Assen van de gratis activiteiten voor het hele gezin tijdens de Sprezzatura koopzondag. De straten en pleinen van Assen worden deze dag overspoeld met Italiaanse gezelligheid. Kinderen kunnen zich laten schminken of een glittertattoo laten plaatsen, meedoen aan verschillende workshops, autoracen op het Koopmanspleincircuit, uitrazen op springkussens en gratis ijsjes en suikerspinnen scoren.

29 september: Kunst in de Tuin & workshop schilderen Het Drents Museum organiseert op 29 september ‘Kunst in de Tuin’ in de Gouverneurstuin. Van 13.00 tot 17.00 uur komen bezoekers hier in Italiaanse sferen met de prachtige stem van zangeres Caterina en het brutale en charmante straattheater van ‘De Italianen’.

Het campagnebeeld van Sprezzatura is het prachtige ‘Fanciulla sulla roccia a Sorrento’, van Filippo Palizzi. Hierop zien we een meisje, liggend op een rots, in de verte kijkend. Waar kijkt ze naar? Dat brengen bezoekers in beeld, tijdens de gratis workshop schilderen in de tuin. Dit onder de professionele begeleiding van museumdocent, Kirsten Kampinga. Ook voor de inwendige mens wordt gezorgd, met heerlijke Italiaanse hapjes en drankjes in het theehuisje.

Toegang tot Kunst in de Tuin en de workshop is gratis.

29 september: voorstellingen in De Nieuwe Kolk Ook theater De Nieuwe Kolk pakt uit tijdens de Sprezzatura Koopzondag:

De Kleine Scala – Opera uit een jurk! Op zondag 29 september tussen 13.00 en 15.00 (doorlopend) vindt De Kleine Scala plaats onder de luifel van De Nieuwe Kolk. Deze familievoorstelling is een stijlvolle en humoristische korte operavoorstelling. Het beroemde Operatheater uit Milaan in miniformaat, verstopt in de jurk van de zangeres! Zingend onthult zij een minitheater dat in haar jurk verborgen zit: een kleine versie van het toneel van het beroemde

Milanese Operahuis ‘La Scala’. Alles in het Nederlands gezongen, zodat het publiek het wel en wee van Violetta en Alfredo letterlijk op de voet kan volgen. Dit alles begeleid door “Il Maestro” op accordeon. Opera voor kinderen met een knipoog!

Passione Italiana! Beleef tijdens het Sprezzatura Italiëweekend het betoverende Italië van Petra Bergers in De Nieuwe Kolk. Op haar met goud en platina bekroonde albums zong zij veelvuldig in het Italiaans en bracht daarmee een grote schare fans in vervoering. Ze wordt geroemd om haar kristalheldere stem en de schijnbaar moeiteloze wijze waarop ze klassiek repertoire combineert met lichte muziek. In dit theaterconcert zingt ze nummers van haar gloednieuwe cd ‘PASSIONE’, befaamde Italiaanse aria’s, pophits van componisten als Riccardo Cocciante en bewerkingen van bekende thema’s uit films zoals ‘Once Upon a Time in the West’ van Ennio Morricone. Berger wordt begeleid door een veelzijdige liveband, met Italiaanse en Nederlandse musici.

Deelnemende ondernemers Ook de ondernemers in de binnenstad dragen hun steentje bij. Zo kunnen kinderen als echte Italiaanse bakker koekjes versieren bij Maxime Delicatesse, Italiaans kleuren bij Rapunsel, knutselen met Italiaanse koffiebonen bij Coffee&Tasty en Italiaanse lekkernijen proeven bij Hokus Pokus. En ook Vanderveen op Stelten gaat Italiaans! Vier dagen lang zijn er in het Asser warenhuis acties, activiteiten, workshops, proeverijen, aanbiedingen, productdemonstraties en optredens.

Speciale acties In het Sprezzaturaweekend zijn er nog twee extra acties:

Tweede toegangskaartje Drents Museum gratis Op zaterdag 28 en zondag 29 september geldt een speciale 2=1-actie in het Drents Museum. Bij betaling van 1 persoon voor de Sprezzatura-tentoonstelling (normale entreeprijs) mag een tweede persoon gratis mee naar binnen.

Lovelock-actie Tijdens de Sprezzatura koopzondag kan iedereen een gratis slotje krijgen op één van de pleinen (op=op). Door dit slotje op te hangen aan de Rialtobrug op de Kop van de Vaart en hier een foto van te delen met hashtag #lovelockassen op Facebook/Instagram maken stelletjes kans op mooie prijzen.

Meer informatie Meer informatie over het programma en de deelnemende organisaties: www.ditisassen.nl/sprezzatura-italie-weekend-programma.