Huwelijks-sluiting’ in de Jozefkerk, hoogtepunt Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag werd en in de Jozefkerk (Kerkplein Assen) twee maal een ‘huwelijkssluiting’ anno 1929 opgevoerd. In totaal hebben ongeveer 600 bezoekers van deze voorstellingen genoten. De ‘huwelijkssluiting’ werd voorafgegaan met een rijtoer door de binnenstad van Assen. Het koetsje werd voorafgegaan door de stadsomroeper en twee herauten.

De huwelijkssluiting werd weergegeven in teksten waarin ook een knipoog werd gemaakt naar het heden. Een afgewezen bruidegom die een DNA test aankondigt. Schulden die in euro’s werden betaald en de bruine bonen van Bartje zaten in een blik.

Het geheel werd muzikaal ondersteund door het schitterende Van Dam orgel, een draaiorgeltje en een trekharmonica. En ook de bruid gaf een prachtig lied ten gehore. En er waren familieleden uit de Oost, de heren van de Thee en uit de West, een predikant.

Het pad van de bijzondere ambtenaar van de burgerlijke stand ging niet over rozen. De bruidegom was analfabeet en de huwelijkssluiting kon slechts door gaan, omdat de notaris en getuigen de akte ook tekenden. Maar toen de schulden van de bruidegom bij de plaatselijke kastelein door zijn vader waren betaald, stond niets de huwelijkssluiting meer in de weg.

Met ‘een lach en een traan’ werd geprobeerd het verleden een beetje terug te halen, Open Monumenten dag dus!

In de loop van morgenavond deel van de foto’s hier te bekijken